Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét előkerült a skót függetlenség kérdése


Függetlenségpárti tüntetés Glasgowban, 2019. november 2-án.
Függetlenségpárti tüntetés Glasgowban, 2019. november 2-án.

A hétvégén tartják a skót autonóm kormányzatot adó Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát, ahol ismét felmerült az Egyesült Királyságból történő kiválás lehetősége, írja a BBC.

Nicola Sturgeon, Skócia Első Minisztere és az SNP vezére nem hajlandó kizárni, hogy akár már 2021-ben újabb népszavazást rendezzenek a függetlenségről.

Egyszer már szavaztak, de nem zárták le a kérdést

Nem olyan régen, legutóbb 2014-ben szavaztatták meg a skótokat és akkor a lakosok 55 százalékos többsége elutasította, hogy kiváljanak az Egyesült Királyságból.

De a kérdést nem sikerült tartósan rendezni. A függetlenség, az "indyref2" ( ~"fügiszavi2", azaz Függetlenségi Népszavazás2) az elmúlt években vezető téma volt a skót politikában.

Skócia számára botrány volt a brexit

A skót függetlenség kérdése elég hamar újra terítékre került a népszavazás után is. A 2016-os brexit népszavazáson a skótok 62%-a az Európai Unióban való maradásra voksolt. De, mivel jóval kevesebben vannak, mint az angolok, az országos eredmény 52% kontra 48% lett a brexit-pártiak javára.

Egy nappal a szavazás után Nicola Sturgeon „demokratikus botránynak” nevezte a történteket és azt mondta: „nagyon valószínűvé vált” egy újabb függetlenségi népszavazás.

Sturgeon többször megjegyezte, hogy

a londoni központi kormány „akarata ellenére rángatná ki Skóciát az EU-ból”.

Ez egyébként így is történt, a skót országrész a többiekkel együtt távozott az év elején az EU-ból.

Sűrű a köd a skóciai Pitlochry mellett, 2020. október 17-én.
Sűrű a köd a skóciai Pitlochry mellett, 2020. október 17-én.

Bár a skót parlament 2017. márciusában megszavazta, hogy hatalmában áll megrendezni az indyref2-t, Theresa May akkori brit miniszterelnök úgy fogalmazott „most nincs itt az ideje”.

Az edinburgh-i SNP-kormányzat egyezségre akart jutni Londonnal a népszavazás logisztikájáról, ahogy az megtörtént 2014-ben. De patthelyzet alakult ki, majd 2017-ben országos választást rendeztek az Egyesült Királyságban, mely során az SNP 21 parlamenti helyet vesztett a westminsteri parlamentben. Sturgeon így egy időre jegelte a tervet.

2021-ben kiemelt kérdés lesz a függetlenség

Az SNP a májusi skót választásokra készülve szerepeltetni fogja a programjában, hogy a skót parlamentnek joga legyen kiírni a népszavazást. A felmérésekből úgy tűnik, hogy az SNP kényelmesen megnyeri a májusi választásokat.

Még ha nem is szereznének többséget, a függetlenség-párti Zöldek támogatásával át tudnák vinni a döntést a törvényhozáson. Nicola Sturgeon ezzel jelezhetné a brit miniszterelnöknek, hogy megvan a mandátuma a népszavazás megrendezésére.

A skóciai közvéleménykutatások közben arra utalnak, hogy az elmúlt hónapokban további híveket szerzett a függetlenségpárti tábor. Augusztus óta most tűnik először stabilan állandónaak a kilépéspártiak többsége.

Kevésbé látják jónak a központi járványkezelést

A brit rendszerben az egészségügy legtöbb fontos döntése a regionális hatáskörébe tartozik. Így a skót kormány sokkal fontosabbá vált az emberek életében, hiszen szó szerint élet-halál kérdésében döntenek.

Sturgeon pedig a covid-19-re adott skót válasz arca lett és március óta szinte naponta tart sajtótájékoztatókat.

A BBC Scotland felmérése szerint a skótok 74%-a szerint Nicola Sturgeon teljesítménye jó, míg csak 19% gondolja ezt a brit miniszterelnökről. Még Douglas Ross, a skót konzervatívok vezetője is kétségeit fejezte ki, hogy Boris Johnson kormányfő használna és nem ártana az unionista ügynek.

Megtartják a második skót függetlenségi népszavazást?

Az SNP továbbra is szeretne megállapodni a londoni kormánnyal a folyamatról, azért, hogy legitimnek legyen tekinthető, ha a skótok a függetlenségre szavaznak.

A londoni központi kormány érvelése viszont az, hogy a 2014-es szavazás „egy nemzedékre” lezárta a kérdést és most már mindenki foglalkozzon más fontos kérdésekkel. Egyes kormánytagok azt mondták, 20 év múlva gondolnák csak meg magukat, bár a kulisszák mögött elismerték, hogy ez a hozzáállás nem tartható.

Ha jövő májusban az SPN nyeri a skót választásokat, akkor várhatóan nyomás alá helyezi a miniszterelnököt, azzal érvelve, hogy a skót választók egy, a függetlenségi népszavazás mellett elkötelezett pártot segítettek hatalomra. Az érvelés szerint antidemokratikus lenne, ha a londoni kormány ezt figyelmen kívül hagyná.

Az SNP-n belül azonban vannak olyan erők, amelyek szerint Sturgeonnek ki kéne dolgoznia egy B-tervet arról, hogy London ellenkezése mellett is megtartsák a népszavazást.

Javaslataik között szerepel, hogy kérjenek bírósági véleményt, szükséges-e a brit kormányfőnek jóváhagyni a referendumot. Egy másik ötlet, hogy a skót parlament fogadja el a népszavazás megrendezéséről szóló törvényt és London legyen az a fél, amelyik bíróságra megy emiatt.

De még kampány sem folyik

Ez pedig fontos és a függetlenség ellenzői gyakran említik. Ha újabb népszavazást tartanának, akkor kemény kérdéseket tennének fel arról, hogyan is működne a független Skócia? Fenntartható lenne-e a gazdasága? Hogyan hatna ki a távozás a maradék Nagy-Britanniával folytatott kereskedelemre? Milyen valutát használna végül Skócia?

A kampány a függetlenségpártiaknak is lehetőséget adna, hogy a vélt pozitívumokat hangsúlyozzák. Fontos megemlíteni, hogy a 2014-es, első referendum előtt nőtt a függetlenség támogatottsága. 2012-ben viszont ezt még semmi sem jelezte előre. Az elszakadás-pártiak azt remélik, hogy ez a korábbi trend sokkal több embert állít az oldalukra, mint bármely kampány.

Nincs garancia arra, hogy megtartják a második skót népszavazást. De az biztos, hogy a következő hónapokban sokat fognak beszélni róla – zárja hírmagyarázatát a BBC.

XS
SM
MD
LG