Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Snowden állandó orosz letelepedési engedélyt kapott


Edward Snowden Moszkvából szólal fel az Európa Tanács strasbourgi konferenciáján 2019. március 15-én.
Edward Snowden Moszkvából szólal fel az Európa Tanács strasbourgi konferenciáján 2019. március 15-én.

Továbbra is legálisan – és korlátlan ideig – élhet Oroszországban az oda menekült adatvédelmi aktivista. Edward Snowden hét éve szivárogtatott ki anyagokat egy amerikai hírszerző ügynökség szerinte törvénysértő és etikátlan lehallgatási programjairól. Több országban próbált menedékjogot szerezni.

Az orosz média szerint örökös letelepedési jogot kapott az országban Edward Snowden amerikai aktivista, aki az amerikai állami megfigyelésekről szivárogtatott ki adatokat.

A TASSZ és a RIA Novosztyi hírügynökségek Snowden ügyvédjét, Anatolij Kucserenát idézték, aki csütörtökön azt mondta, hogy ügyfele korábban hároméves hosszabbítást kért idén áprilisban lejárt tartózkodási engedélyére. Az elbírálás azonban késlekedett a koronavírus-járvány miatt.

Az ügyvéd hozzátette, hogy Snowden jelenleg nem gondolkozik azon, hogy orosz állampolgárságért folyamodjon.

Még mindig elítélhetik az Egyesült Államokban

Edward Snowdent az Egyesült Államok Kémkedési Törvénye alapján azzal vádolták meg hazájában, hogy másfélmillió titkos dokumentumot szivárogtatott ki. Ezek az anyagok a Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelési programjairól szóltak. A szivárogtatások nyomán társadalmi vita indult arról, hogy legális volt-e az ügynökség némely tevékenysége, sérthették-e ezek az állampolgárok privátszférához való jogát és hogy szomszédai ellen kémkedett-e az Egyesült Államok.

Amennyiben az Egyesült Államokban elítélik, Snowden akár 30 éves börtönbüntetést is kaphat.

Az aktivista 2013 – a szivárogtatások éve óta – él Oroszországban.

Donald Trump kegyelmet adhat neki, de ehhez meg kell nyernie az elnökválasztást

Donald Trump amerikai elnök augusztusban arról beszélt, mérlegeli, hogy elnöki kegyelemben részesítse-e Snowdent. A szivárogtató szeptemberben Emmanuel Macron francia elnökhöz folyamodott menedékjogért.

Snowden 2013-ban már próbálkozott ezzel, de Franciaország és több más ország is elutasította a kérelmét.

A TASSZ és a Ria Novosztyi jelentései alapján

XS
SM
MD
LG