Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok ezer migráns érkezett Németországba Belarusz felől, de már jobb a helyzet


Migráns férfi gyermekével a belarusz–lengyel határon felállított táborok egyikében, Hrodna térségében 2021. november 14-én
Migráns férfi gyermekével a belarusz–lengyel határon felállított táborok egyikében, Hrodna térségében 2021. november 14-én

A német rendőrség december 27-én közölte, hogy több mint 11 ezer illegális migráns lépett be Németországba idén Lengyelország felől, a belarusz tranzitútvonalon keresztül.

Az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka rezsimjét, hogy a nyugati szankciók megtorlásául, egy hibrid támadás részeként nagyrészt közel-keleti migránsokat juttatott Lengyelország, valamint a szintén EU-tag Lettország és Litvánia határaihoz.

Az illegális migránsok többsége Németországba szeretne eljutni. Berlin az elmúlt hónapokban fokozta a rendőrségi ellenőrzéseket szabadon átjárható lengyel határa mentén.

A német szövetségi rendőrség közleménye szerint idén 11 162 illegális belépés történt az országba „belarusz kapcsolattal”, több mint 95 százalékuk augusztus és november között érkezett.

Jelentősen csökkent a szám

A rendőrség szerint csökkenő tendenciát mutat az illegális határátlépések száma, decemberben 470 ilyen eset volt, szemben az októberi és novemberi, együttesen több mint nyolcezerrel.

A német törvények értelmében azok a migránsok, akik menedékjogért folyamodtak, az országban tartózkodhatnak kérelmük feldolgozásáig.

A migránsátkelések számának decemberi csökkenése a belarusz politika változását tükrözheti, miután Lukasenka rezsimjét immár az ötödik szankciócsomaggal sújtotta az Európai Unió, amely harmadik országokra is nyomást gyakorolt a migránsáradat megállítása érdekében.

Felszámolták a táborokat

A belarusz hatóságok felszámolták az ideiglenes migránstáborokat a határon, és mintegy kétezer embert vittek át egy menedékhellyé átalakított raktárba. Több ezer irakit hazaszállítottak. Egyes jelentések szerint erőszakot szenvedtek el, fenyegetést és szörnyű körülményeket éltek át a határ menti táborokban.

Lengyelország is lépett; egyebek mellett szögesdrót kerítést épített, és katonák ezreit vonultatta fel négyszáz kilométeres belarusz határa mentén. Emberi jogi csoportok egyes esetekben azzal vádolták Varsót, hogy visszakényszerítette a migránsokat Belaruszba.

Az EU, az Egyesült Államok és partnerei először akkor vezettek be szankciókat Belarusz ellen, amikor Lukasenka a vitatott, 2020. augusztusi elnökválasztást követően hadjáratot indított az ország demokráciapárti erői ellen.

Oroszország felé kerülnek az embercsempészek útban az EU-ba
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG