Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok gyereknél okoz magas lázat a koronavírus, a járvány miatt nem fogad látogatókat egy kórház


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Egyre több a koronavírusos gyerek, sokaknál okoz magas lázat a vírus, ráadásul influenza és koronavírus van jelen egyszerre ezen a nyáron. A járványügyi mutatók miatt teljes látogatási tilalmat rendelt el a hatvani Albert Schweitzer Kórház.

Póta György házi gyermekorvos szerint nem is kérdés, hogy tovább fog emelkedni a fertőzöttek száma, és egyre többen lesznek betegek. Mint mondta, ebben nincs semmi meglepő, hiszen nem védekezünk, úgy élünk, mintha nem lenne járvány.

A szakember szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e több beteg, hanem az, hogy tudunk ezzel a betegséggel együtt élni. Olyan lesz, mint egy influenzajárvány, vagy agresszívabbá válik?

Póta György hangsúlyozta, hogy nyáron, kánikulában az összes vírus okozta megbetegedésre igaz, hogy magas lázzal jár, és ebbe most sok gyerek beleesik, de ez nem jelenti azt, hogy többen kerülnek közülük kórházba. Hozzátette, a szakma véleménye is megoszlik arról, kell-e negyedik oltás. Nyilván a krónikus betegséggel élőknek ajánlott, azoknál, akiknek súlyosbíthatja a vírus az alapbetegségét.

A nyári táborszezon javában tart, ezért az orvos felhívta a figyelmet, hogy ha a gyereknek tünetei vannak, és ez a koronavírus esetében jól megkülönböztethető egy náthától, hiszen rosszul van, lázas, nagyon fáj a torka, akkor a szülők tartsák otthon, ne engedjék közösségbe.

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma

Több cikkben is beszámoltunk arról az utóbbi hetekben, hogy csakúgy mint Európa más országaiban, Magyarországon is folyamatosan emelkedik fertőzöttek száma. A szakemberek szerint azonban olyan súlyos járványhullámra vélhetően nem kell számítani, mint tavaly, mivel a nyájimmunitás és az oltások lényegesen csökkentették a várható kockázatokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanakkor legutóbb arról beszélt, hogy miután a koronavírus új alvariánsai hatékonyan ki tudják kerülni az oltás vagy a korábbi fertőzés révén megszerzett védelmet, a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javallott mostanában beadni a negyedik oltást, vagyis az mRNS-vakcina második emlékeztető adagjának felvétele. Számukra újabb emlékeztető oltást javasol az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is.

Friss járványadatok

A magyarországi járványról legutóbb július 20-án közöltek hivatalos adatokat, de azt továbbra sem tudni, hány tesztet végeztek. A kormányzati járványportál utolsó adatai szerint:

  • Egy hét alatt összesen 10.255 új fertőzöttet igazoltak, ez 2219-cel több, mint az előző adatközlésnél.A járvány kezdete óta összesen 1.951.079 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Egy hét alatt 40 halálos áldozatot követel a járvány, öttel többet, mint a korábbi adatközlésnél.
  • Kórházban 866 koronavírusos beteget ápolnak, 238-cal többet, mint korábban.
  • Közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen, eggyel többen, mint a korábbi adatközléskor.
  • Az aktív fertőzöttek száma pedig 21.258.

Közben július 21-étől visszavonásig teljes látogatási tilalmat rendelt el a járványügyi helyzet miatt a hatvani Albert Schweitzer Kórház. A kórház a Telexnek megerősítette, hogy a látogatási tilalomtól egyedül kegyeleti okok miatt hajlandóak eltekinteni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG