Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra kell a maszk? A járvány tovább erősödik Magyarországon


Harmadik oltást ad be egy ápoló a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 24-én.
Harmadik oltást ad be egy ápoló a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 24-én.

Fokozódik az újabb járványhullám, tovább nőtt a kórházban lévő koronavírusos fertőzöttek száma Magyarországon. Ez az új hullám várhatóan sokkal kevésbé lesz halálos, mint az előző, de azért a WHO újra fokozottabb maszkviselést javasol. A magyar statisztika mostanra talán elég látványosan cáfolja az egyik legnépszerűbb járványtagadó felvetést.

A járvány újabb 40 áldozatát jelentette a magyar állami egészségügy az előző hét napról. A közvetlen áldozatok száma így 46.736 főre emelkedett az országban.

Pillanatnyilag 866 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ez az elhunytak száma mellett szintén növekedést mutat az előző héthez képest. A kórházban lévők közül 17 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel próbálják őket életben tartani.

Az elmúlt héten több mint tízezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma is. De ez az adat nem különösebben megbízható, mivel nagyon erősen függ attól, hogy az állam mennyire aktívan kíván tesztelni a fertőzésekre.

A statisztika cáfolja a népszerű elméletet

Magyarországon egyes politikusok és járványtagadók közt sokáig népszerű városi legenda volt, hogy azért olyan magas a Covid-halálozások aránya az országban, mert minden elhunytat beleszámítanak, aki valaha igazoltan fertőzött volt. Bár a magyar szabályozás gyakran súlyosan zavaros volt, ilyesmi sosem volt igaz.

Ezt mára statisztika is egyértelműen cáfolja. Az igazolt fertőzöttek száma ugyanis folyamatosan csak emelkedni tud, Magyarországon már a népesség ötöde csaknem kétmillió ember igazoltan elkapta már legalább egyszer a Covid-19-et.

Mivel az emberek elkerülhetetlenül és folyamatosan meghalnak járvány nélkül is, ennek folytán a halálozások számának szinte folyamatosan nőnie kéne, ha igaz lenne a fenti állítás. Ez viszont közel sincs így. Alább részletesen is nézegethet frissülő hazai járványadatokat.

Új hullám

Az egész régióban visszatérőben van a Covid-19. Olyan súlyos járványhullámra nem kell számítani, mint tavaly, mivel a nyájimmunitás és az oltások lényegesen csökkentették a várható kockázatokat. Emellett például a legsebezhetőbbek jelentékeny része már belehalt a járványba.

Az EU javaslata és már a magyar állam szerint is újabb emlékeztető oltást kellene beadni a működő oltások közül a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek. Erről alább tájékozódhat bővebben.

A WHO pedig egész Európát arra figyelmeztette, hogy fel kellene gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltási programjaikat és vissza kellene állítaniuk a maszkviselési kötelezettséget, ha el akarják kerülni a későbbi szigorúbb járványügyi korlátozásokat.

Magyarországon a kórházi oltópontok jórészt bezártak, csak péntek délutánonként elérhetőek már az érdeklődők számára. Emellett még a háziorvostól kérhet oltást az a magyar állampolgár, aki úgy ítéli meg, hogy szüksége lehet rá.

Ez annyiban nehézséget jelent, hogy a lakosság nagy része nem szakképzett orvos.

Azaz egyedül mindenképp kevésbé jól tudják megítélni, hogy mikor milyen gyógyszer lenne számukra hasznos egy járvány során. Ezért mindenképp érdemes lehet a háziorvossal beszélni ez ügyben, már ahol van elérhető háziorvos.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG