Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Sokan azt gondolják, hogy a Balatonnál nem éri őket a »golyó«”


Egyre több balatoni település szigorít a járvány miatt. Lemondják a kulturális programokat, a nyilvánosság kizárásával tartanak meg rendezvényeket. Szoronganak a tóparti települések az enyhe idő miatt a hétvégékre, a közelgő téli szünetre és az év végi ünnepekre leutazók miatt. A települések állandó lakóinak átlagéletkora magas, így az ott élők különösen kitettek a járvány veszélyeinek.

Siófok már lépett, városnapot terveztek péntekre, díjátadóval, szoboravatóval, kiállítással és Zséda-koncerttel. Utóbbit lemondják, a többi rendezvényt pedig vagy a nyilvánosság kizárásával vagy egy későbbi időpontban tartják meg – derül ki a város hivatalos oldalán olvasható tájékoztatóból.

Balatonfüred november 16-án mondta le – a járványügyi helyzetre való tekintettel – a várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából tervezett programokat. A balatoni települések is igyekeznek lépést tartani a járványhelyzettel, amit esetükben tovább bonyolíthat a járvány elől ott menedéket kereső nyaralótulajdonosok megjelenése.

Jön a téli szünet, a karácsony

A korábbi járványhullámokat sokan próbálták átvészelni a Balaton környéki nyaralóikban, néhol ez feszültséget is okozott, mert a helyiket attól féltek, hogy ha hirtelen megugrik a településen élők száma, az a fertőzöttek számát is megdobja. Ráadásul, mintha lazult volna néha a fegyelem az otthontól távol, pedig a vírus nem ismeri a megyehatárokat.

A tóparti településeken, a Napi.hu összeállítása szerint, most is arra számítanak, hogy kedvező időjárás esetén a hétvégéken is, de főként a téli iskolai szünetben és az év végi ünnepek idején sokan töltik majd a szabadságot vagy akár végzik a távmunkát a téliesített nyaralóikban.

A portál a balatoni polgármesterekre hivatkozva azt írta, a településvezetők elmondásuk szerint szívesen látják a visszatérő, jó levegőre vágyó ingatlantulajdonosokat, de ha nem tartják be a helyi önkormányzat járványügyi előírásait, az nemcsak a helyiek számára kockázatos.

Nem tilthatjuk meg, de felelősen kell dönteni

Balatonfenyves polgármestere korábban úgy fogalmazott, sokan azt gondolják, hogy a Balatonnál nem éri őket a "golyó". Lobár Gábor, aki a balatoni önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség elnöke is, a Szabad Európának azt mondta, azt javasolja mindenkinek, hogy mielőtt útnak indul a kiszemelt településre, tájékozódjon az ottani egészségügy téli üzemmódjáról.

A településvezető szerint, ha valaki betartja a járványügyi intézkedéseket és hangsúlyosan azokat is, amelyeket az önkormányzatok saját hatáskörben hozhatnak, nem lehet baj.

Lobmár Gábor ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a balatoni települések állandó lakóinak átlagéletkora magas, ezek a városok, falvak elöregednek, így az ott élők különösen kitettek a járvány veszélyeinek. Fenyvesen is volt olyan haláleset, ami összefüggésbe hozható volt a coviddal.

Arról nincsenek adatai, mekkora az átoltottság a tóparton élők körében, de azt reméli, hogy többen élnek az oltási héten a lehetőséggel.

Ezernél is több vitorlás horgonyoz még balatoni vitorláskikötőkben, vélhetően sok tulajdonos felkeresi majd a hajóját, így számítani lehet arra, hogy ezekben a létesítményekben is elrendelik a maszkhasználatot.

XS
SM
MD
LG