Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elindult az oltási hét, van ahol már kora reggel hosszú sorok voltak


Oltópont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. március 28-án
Oltópont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. március 28-án

November 22. és 28. között 101 megyei és városi kórházban kialakított oltóponton reggel 7 és 19 óra között, előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik akár az első, akár második, akár harmadik oltásra jelentkeznek.

Mint arról a Szabad Európa is több cikkben beszámolt, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott.

A legfontosabb tudnivalók az oltási hétről

A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint az oltásra érkezőknek ezúttal is vinniük kell

  • a személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya),
  • második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat,
  • meggyorsítja a folyamatot, ha az oltásra jelentkezők kitöltve és aláírva magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, ami a 3. oltás esetén is kell.
  • Fontos, hogy mindenki viseljen maszkot.

Az alábbi linkre kattintva elérhető az oltópontok teljes listája.

Időpontfoglalás nélkül

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra valamennyi oltásra. Az előzetesen regisztráltaknak ugyanakkor azért javasolják mégis az időpontfoglalást, mert így az ígéretek szerint el tudják kerülni a sorban állást. De foglalás nélkül is beoltanak mindenkit. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik.

Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Az első oltásra érkezőknél fel tudják gyorsítani ezt a folyamatot, ha magukkal viszik kinyomtatva és kitöltve a regisztrációs lapot és a hozzájárulási nyilatkozatot, amit az alábbi két linkre kattintva elérnek.

Ötféle vakcina áll rendelkezésre

A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynikból már eleve nem lehet sok, de ami maradhatott, annak is szinte biztosan lejárt már a szavatossága. Mint írják, az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában.

A harmadik oltás

Ezt mindenkinek ajánlják, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta. Az ehhez szükséges nyilatkozat az alábbi linkről letölthető.

Oltják a kamaszokat is

A még oltatlan 12-18 éves gyermekek oltására is lehetőség van ezen az akcióhéten, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra. Elengedhetetlen viszont a szülői hozzájáruló nyilatkozat, ami az alábbi linken elérhető.

A hvg.hu beszámolója szerint az Uzsoki Utcai Kórházban már reggel hét óra körül is hosszú sor alakult ki. Budapesten van egyébként a legtöbb oltópont, és noha nyilván érdemes a legközelebbit választani, bármelyikben beoltják a jelentkezőket.

Az Index beszámolója szerint a 11. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban már háromnegyed hétkor az épületen kívül kígyózott a sor.

XS
SM
MD
LG