Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokan bírálják Jeff Bezost az űrrepülését követő nyilatkozata miatt


A New Shepard nevű űreszköz kilövése a Texas állambeli Van Horn közelében 2021. július 20-án
A New Shepard nevű űreszköz kilövése a Texas állambeli Van Horn közelében 2021. július 20-án

Bírálatok kereszttüzébe került Jeff Bezos, az Amazon milliárdos alapítója a köszönőbeszéd miatt, amelyet azután mondott, hogy visszatért vállalata első, emberekkel végrehajtott űrrepüléséről.

„Szeretnék köszönetet mondani az Amazon minden dolgozójának és vásárlójának, miután ti fizettétek ezt az egészet” – tréfálkozott a leszállást követő sajtótájékoztatóján Bezos.

Az üzletember sikeresen felépítette az online kereskedelmi és szórakoztatóipari vállalatóriást, de sokan élesen kritizálják, egyebek mellett a rossz munkakörülmények miatt. A bírálók szerint az Amazon dolgozói nem kapnak elegendő szünetet, nem elég biztonságosak a munkakörülmények, illetve akadályozzák a szakszervezetek létrehozását.

Robert Reich egykori amerikai munkaügyi miniszter rámutatott, hogy Bezos évtizedek óta gátolja a munkások szakszervezeti törekvéseit. „Az Amazon dolgozóinak nincs szükségük arra, hogy Bezos köszönetet mondjon nekik. Arra lenne szükségük, hogy felhagyjon a szakszervezet-alapítás akadályozásával, és méltányos fizetést adjon nekik” – írta a Twitteren.

Jeff Bezos júliusban lemondott az Amazon vezérigazgatói tisztségéről, hogy több ideje legyen más projektjeire, például Blue Origin nevű űripari vállalatára, amelyet elmondása szerint abból finanszíroz, hogy évente egymilliárd dollár értékben ad el Amazon-részvényeiből.

Így hagyta el Jeff Bezos űrhajója a kilövőállomást
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:20 0:00

Adózzanak a hobbiűrutazók!

Earl Blumenauer republikánus törvényhozó ugyanakkor kedden javaslatot tett a nem tudományos célú űrutazások megadóztatására.

„Az űr felfedezése nem egy adómentes vakáció a gazdagok számára. Ahogy a hétköznapi amerikaiak adóznak repülőjegy-vásárlásaik után, a bármiféle tudományos eredmény nélkül az űrbe utazó milliárdosoknak is ugyanezt kellene tenniük.”

A ProPublica nevű, tényfeltáró újságírókból álló csapat kiemelte, hogy miközben a világűrbe utazik saját űrjárművével, Bezos 2007 és 2011 között egyáltalán nem fizetett jövedelemadót.

„Jeff Bezos elfelejtett köszönetet mondani minden keményen dolgozó amerikainak, aki ténylegesen befizette az adókat, hogy működjön az ország, miközben ő és az Amazon semmit nem fizettek” – hangsúlyozta Elizabeth Warren demokrata párti szenátor.

Allen Adamson, a Metaforce marketing-tanácsadócég társalapítója úgy vélekedett, hogy Bezosnak nem kellett volna azzal tréfálkoznia, hogy honnan származik az űrutazásra szánt pénz, egyszerűen csak meg kell volna köszönnie a Blue Origin csapatának.

„Csak olaj volt a tűzre azok számára, akiknek gondjuk van az egyenlőtlenséggel, illetve az ő és az átlagos munkavállaló anyagi helyzete közötti különbséggel” – mondta.

Branson nyomdokaiban

Jeff Bezos a második milliárdos, aki saját vállalatával az űrbe utazott, miután Richard Branson angol milliárdos július 11-én a Virgin Galactic Unity22 nevű járművének fedélzetén a világűr peremén járt, nagyjából 86 kilométeres magasságban.

A Blue Origin New Shepard nevű űrhajóját az Apollo–11 Holdra szállásának 52. évfordulóján lőtték ki, az 57 éves Bezos gyermekkori álmát valóra váltva. Mintegy 106 kilométeres magasságba értek fel.

A kilövést tizenöt sikeres, ember nélküli tesztrepülés előzte meg 2015 óta. Ha minden a terv szerint halad, a Blue Origin az év végéig még kétszer indít járatot az űrbe emberekkel a fedélzetén.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG