Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokkal több a covidos, mint az influenzás, a JN.1 variáns terjedhet


Moderna-vakcinákat tárolnak fagyasztóban egy klinikán 2022. november 17-én Richmondban, az Egyesült Államokban
Moderna-vakcinákat tárolnak fagyasztóban egy klinikán 2022. november 17-én Richmondban, az Egyesült Államokban

A vizsgált légúti fertőzések döntő részét a Covid okozta a legutóbbi hivatalos heti jelentés szerint. A Covid mára a légúti fertőzési szezon részévé vált, ezért a hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek ajánlott az emlékeztető oltás, ahogy az influenza elleni vakcina is.

A járványügyi helyzet hasonló ahhoz, mint minden évben, azzal a különbséggel, hogy most már a Covid is szerepel az úgynevezett légúti fertőzések szezonjában. Egy-egy újabb Covid-variáns akár nyáron is tud kisebb hullámot okozni, de a téli felső légúti fertőzések szezonjában már biztosan számolni kell ezzel a vírussal – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem adjunktusa.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutolsó, 51. heti jelentése szerint a vizsgált légúti fertőzések döntő hányadáért a Covid volt a felelős, az influenzás esetekhez képest sokszoros volt a Covid-fertőzések száma.

Kemenesi Gábor szerint ajánlott a tesztelés, már vannak kombinált tesztek is, amelyek a Covid mellett az influenzát is kimutatják. Ez azért fontos szerinte, hogy tudjuk, mi a problémánk. Ha valaki megbetegszik, az alapvető szabályok lényegében mindkét esetben ugyanazok: lehetőleg ne menjen közösségbe, ha mégis, viseljen maszkot, súlyosabb panaszok esetén forduljon orvoshoz.

Négy év alatt már végigment a bolygón

A virológus azt mondta: jelenleg a Covid JN.1-es variánsa terjedhet Magyarországon, ahogy világszerte. Az új komponensű vakcinák ez ellen is védenek, ezért a hatvan év felettieknek és a krónikus betegeknek mindenképp javasolt az emlékeztető oltás a nemzetközi ajánlások szerint.

A Covid a járvány kezdetén egy rendkívül súlyos lefolyású légúti fertőzés volt, az azóta eltelt mintegy négy év alatt végigment a bolygón, a legtöbb emberen többször is, vakcinák is vannak, az emberek hozzászoktak a vírushoz, ezért nincsenek most tömve a kórházak covidosokkal, mint az első időszakban – magyarázta.

Ugyanakkor az idősek és a krónikus betegek számára még mindig veszélyes, ahogy az influenza is, ezért nekik mindkét vakcina felvétele ajánlott – tette hozzá.

Lezárások már nem lesznek a koronavírus miatt, de a légúti szezonban visszaállhat a kórházakban a kötelező maszkviselés, ahogy már jó pár intézmény saját hatáskörben el is rendelte az elmúlt hetekben.

Még tavaly küldtük el kérdéseinket a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak. Egyebek között arra voltunk kíváncsiak, hány darab frissített Covid-vakcina áll rendelkezésre, és jelenleg hogyan működik az oltások beadása, de azóta sem válaszoltak.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy konferencián a Népszava kérdésére december elején azt mondta, hogy hét-nyolcszázezer adag, az új omikron-variánsokra frissített Moderna-oltóanyagot vásárolt a kormány. Az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza elleni oltásokra jogosultak – tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem oltópontjain december 18-tól már elérhető volt az új Moderna-vakcina az egyetem közlése szerint. Oltásra továbbra is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldalán lehet regisztrálni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG