Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sorsolással döntötte el Szaúd-Arábia, ki lehet az egymillió zarándok között Mekkában


Muszlim zarándokok imádkoznak a Kába-kő körül a nagymecsetben, Mekkában 2022. július 1-jén
Muszlim zarándokok imádkoznak a Kába-kő körül a nagymecsetben, Mekkában 2022. július 1-jén

Egymillió muszlim zarándok gyűlt össze szerdán Szaúd-Arábia szent városában, Mekkában a legnagyobb háddzsra azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt két évig külföldiek nem vehettek részt az iszlám ötödik pillérének tartott zarándoklaton.

Szaúd-Arábia döntése, hogy mintegy 850 ezer külföldi muzulmánnak engedélyezi a csütörtökön kezdődő éves zarándoklatot, jelentős lépés a koronavírus előtti helyzet felé, mert az elmúlt két évben csak a szaúdi lakosok mehettek a háddzsra.

Az egymillió külföldi és szaúdi zarándok még mindig jóval kevesebb, mint 2019-ben, amikor 2,5 millió muszlim vett részt a zarándoklaton, amely a világ egyik legnagyobb összejövetele. A szertartáson idén csak a koronavírus elleni védőoltással rendelkező, 65 éven aluliak vehetnek részt negatív Covid-teszttel. A zarándokokat online sorsolási rendszerrel választották ki több millió jelentkező közül.

Szaúdi tisztviselők szerdán ellenőrizték a helyszínt, és azt mondták, hogy készen állnak a zarándokok fogadására közegészségügyi szempontból is.

A koronavírus-járvány kitörése után, 2020-ban a szaúdi hatóságok mindössze ezer, már a királyságban tartózkodó zarándokot engedtek be. Történészek a lezárást a mekkai nagymecset 1979-es elfoglalásához hasonlították.

Tavaly a háddzson hatvanezer beoltott, Szaúd-Arábiában élő muszlim vehetett részt. A példátlan korlátozás sokkolta az egész muszlim világot, és sok hívőt lesújtott, akik éveken át gyűjtöttek a vallási szertartásra.

Idén azonban a szaúdi hatóságok enyhítettek a vírus miatti korlátozásokon. A vallási zarándoklatok a járvány előtt 12 milliárd dolláros bevételt hoztak, ami az olaj után Szaúd-Arábia GDP-jének második legnagyobb részét teszi ki.

Bár a koronavírusos megbetegedések száma Szaúd-Arábiában folyamatosan emelkedik, és meghaladja a napi ötszáz új fertőzöttet, a kormány júniusban megszüntette a kötelező beltéri maszkviselést és más óvintézkedéseket. Az ország mintegy hetven százalékát beoltották koronavírus ellen.

A Korán szerint az iszlám minden követőjének, aki fizikailag és anyagilag képes rá, életében legalább egyszer meg kell tennie a zarándoklatot. A zarándokok a világ minden tájáról érkeznek Mekkába, hogy öt napon át imádkozzanak, és végrehajtsanak egy sor rituálét.

A háddzs azon az útvonalon halad, amelyet Mohamed próféta csaknem 1400 évvel ezelőtt bejárt, és amelyről úgy tartják, hogy Ibrahim és Iszmail próféta, vagyis a bibliai Ábrahám és Iszmáel nyomát követte.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG