Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sós vízbe viszik a francia folyóban rekedt fehér delfint


Tűzoltók és a mentőcsapat tagjai húzzák fel a belugát a Szajnából a Notre-Dame közelében 2022. augusztus 10-én
Tűzoltók és a mentőcsapat tagjai húzzák fel a belugát a Szajnából a Notre-Dame közelében 2022. augusztus 10-én

Szerdán sikeresen kiemelték a Szajnából a folyóban rekedt beluga delfint, hogy egy normandiai sós vízi medencébe vigyék át, de költöztetés közben az emlős elpusztult.

FRISSÍTÉS: Elpusztult költöztetés közben a beluga
A Szajnába tévedt beteg delfin szerdán elpusztult, amikor megpróbálták visszavinni a tengerbe Észak-Franciaországban – közölték a hatóságok.
Az állatmentők éjjel daru segítségével emelték ki a delfint a folyóból. Állatorvosok vizsgálták meg, mielőtt betették egy hűtőautóba, hogy elvigyék a több mint 160 kilométerre, a csatorna partján fekvő Ouistreham kikötővárosig.
„A példátlan mentőakció ellenére szomorúan jelentjük be a beluga halálát” – közölték Calvados megye hatóságai.
A tűzoltóság állatorvosa elmondta, hogy a delfint szállítás közben elaltatták, miután légzési nehézségek léptek fel nála.


A vészesen sovány tengeri emlősnek ismeretlen okok miatt nem működik az emésztése – írta Twitteren a Sea Shepherd France természetvédelmi csoport, miután állatorvos vizsgálta meg a többórás előkészítés után a Szajnából kiemelt fehér delfint.

A csoport közölte, hogy a beluga hím, nincs fertőző betegsége, és most az állatorvosok megpróbálják stimulálni az emésztését. A természetvédők péntek óta sikertelenül próbálják hallal etetni.

A Sea Shepherd France fotóin a fehér színű tengeri emlős egy nagy hálón hever, ezzel emelték ki a folyó fogságából.

Az egyetlen esély a túlélésre

Egy állatorvosokból álló csapat azt tervezi, hogy az északkelet-franciaországi kikötőváros, Ouistreham partjára szállítja a négy méter hosszú delfint ápolási időre – mondta el Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France elnöke.

A mintegy 160 kilométeres utat hűtőkocsival teszik meg.

A hatóságok azt tervezik, hogy a delfint ideiglenes sós vízi otthonában tartják két-három napos megfigyelésre és ápolásra, mielőtt átteszik a tengerbe.

Az eltévedt belugát a múlt héten látták először a francia folyóban, messze sarkvidéki élőhelyétől. Súlya körülbelül nyolcszáz kilogramm.

A hatóságok közölték, hogy bár a költöztetés halálos kockázatot jelent az állatot érő stressz miatt, a delfin nem tudott volna sokáig életben maradni a Szajna édesvízi környezetében.

Továbbra is bíznak abban, hogy az állat életben marad, miután jól reagált az elmúlt napokban beadott antibiotikum- és vitaminkoktélra, és a torlasz falához dörzsölte magát, hogy eltávolítsa a hátán megjelent foltokat.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG