Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sóskúti Civil Kör: Minden eszközzel tiltakozunk az akkufeldolgozó ellen


Tiltakozó tábla egy sóskúti kapuban 2024. február 9-én
Tiltakozó tábla egy sóskúti kapuban 2024. február 9-én

A sóskúti civilek bíznak benne, hogy a kormány meghallgatja az érveiket a nyolcnapos társadalmi vitában, amely az akkufeldolgozó kiemelt beruházássá nyilvánításáról szól. A kormány lépésével a helyi népszavazás is kérdésessé vált. A helyiek leginkább azért ellenzik az üzemet, mert nagyon közel működne a lakott területekhez. A szlovén cég már február végén elindítaná az gyárat.

A sóskútiak csak a sajtóból értesültek arról, hogy a szlovén Andrada akkumulátor-újrahasznosító üzemet tervez építeni a településen. Az önkormányzat január közepén adott rövid tájékoztatást Facebookon, további részleteket későbbre ígért, és lakossági fórumot hirdettek – mondta a Szabad Európának a helyi tiltakozókat összefogó Sóskúti Civil Kör egyik tagja, aki névtelenséget kért.

Mint mondta, felvették a kapcsolatot az alsózsolcai civilekkel, ahol a helyiek és az önkormányzat tiltakozásának hatására ugyanez a cég visszavonta eredeti tervét, és egyelőre letett az ottani beruházásról.

A sóskúti civil szerint még mindig nem tudnak semmit az Andrada által alkalmazni tervezett technológiáról. Január 30-án lett volna a lakossági tájékoztató, ahová csak lakcímkártyával lehetett bemenni, ami szerinte nem volt jogszerű. A tájékoztatás elmaradt, botrányba fulladt az esemény, szerinte a polgármester nem jól kezelte a helyzetet, gyakorlatilag otthagyta a lakosságot.

Azóta e-mailben próbálnak információt szerezni a szlovén cégtől, de három hete nem kapnak választ.

A sóskúti civilek helyi népszavazást kezdeményeztek, amely mellé az önkormányzati képviselők is odaálltak, ami meggyorsítja a folyamatot, nincs szükség aláírásgyűjtésre. A helyi választási bizottság hitelesítette a kérdést, de még tart a jogorvoslati idő, a héten jár le. Remélik, senki nem támadja meg a kérdést, ebben az esetben elvileg májusban lehet népszavazás – mondta.

Ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy be tudják mutatni, mennyien ellenzik a beruházást Sóskúton.

Mint mondta, váratlanul érte őket a hír, hogy a kormány szerdán közzétette: kiemelt beruházássá nyilvánítaná az akkufeldolgozót. Ez még nem dőlt el, van nyolc nap a tervezet véleményezésére. Most azon dolgoznak, hogy minél több vélemény jusson el a döntéshozókhoz. Ezekben megindokolják, hogy miért nem jó a térségnek a beruházás.

Ehhez kapcsolódóan: Sóskúton is áterőltetné a kormány az akkuberuházást

A legfőbb indokuk, hogy Sóskút és Tárnok lakott területeitől mindössze nyolcszáz méterre működne az üzem. Nem tudják, hogy mi a technológia, miközben veszélyes, rákkeltő anyagokkal dolgoznak, mint az NMP és a nehézfémek – mondta a civil, hozzátéve: nem tartják biztonságosnak, hogy egy ilyen anyagokkal dolgozó üzem ennyire közel működjön a lakóövezethez, mert az anyagok bekerülhetnek a talajba, a vízbe, a levegőbe, ahogy például Iváncsán és Gödön történik.

Tapasztalatai szerint a helyiek döntő többsége ellenzi a beruházást. Egy dél-koreai akkugyár már megépült Sóskúton, az szerencsére még nem működik. Az itt élők szeretnék megállítani ezt a folyamatot, hogy több akkuipari üzem ne jöjjön a környékre. Találjanak máshol helyet, messzebb, legalább húsz kilométerre a lakott területtől – sorolta az érveiket.

Bármilyen szivárgás, tűz, üzemi baleset történhet, ami mintegy százezer ember életét érintheti Sóskút, Tárnok, Pusztazámor és Érd térségében, ezért tartják szükségesnek, hogy a lakott területektől távolabb létesüljenek ilyen üzemek.

Úgy tudják, hogy ha kiemelt beruházás lesz az akkufeldolgozó, akkor a helyi népszavazásnak már nincs rá hatása, nem tudja megakadályozni. Ez majd a határidők lejárta után kiderül. Egyrészt a kiemelt beruházássá nyilvánítás társadalmi vitája és a hitelesített népszavazási kérdés jogorvoslati ideje is tart még, mindkettőből nagyjából egy hét van hátra.

Mindent megtesznek, hogy a rendelkezésre álló civil eszközökkel tiltakozzanak, remélik, hogy lesz eredménye – mondta a Szabad Európának név nélkül nyilatkozó helyi civil.

Amennyiben megvalósul a beruházás, akkor ügyfélként belépnek az engedélyeztetési eljárásba az egyesülettel, szakértőket vonnak be, és független monitoringrendszer működtetését is tervezik.

Andrada: Február végén indulhat az üzem

A szlovén cég azt írja a honlapján, hogy 13 milliárd forintos beruházással hoznak létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton zöldenergia-tároló rendszerek újrahasznosítására. A vállalat két év alatt összesen 160 új munkahelyet tervez létrehozni. Azt írják, hogy az üzem február végén kezdi meg működését Sóskúton, majd további magyarországi és európai helyszínek következnek.

A Szabad Európának nyilatkozó helyi civil úgy tudja, hogy a cég még be sem adta a különböző engedélyekre a kérelmeket, ezért nem tartja reálisnak a február végi indulást. Az maximum olyan tevékenység esetében lehetséges, amely nem engedélyköteles. Úgy tudják, azért kezdeményezte a kormány a kiemeltberuházás-státusz megadását, hogy a cég minél hamarabb megkaphassa a szükséges hatósági engedélyeket.

Kerestük az ügyben a König Ferenc független polgármestert. Amint válaszol kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG