Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolország további egymilliárd euró értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának


Az ukrán elnök és a spanyol kormányfő Madridban 2025. május 27-én
Az ukrán elnök és a spanyol kormányfő Madridban 2025. május 27-én

Volodimir Zelenszkij kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Spanyolországban, ezzel is erősítve hazája védekezését az orosz agresszióval szemben.

VI. Fülöp spanyol király fogadta hétfő reggel a madridi repülőtéren az ukrán elnököt, aki Pedro Sánchez kormányfővel is tárgyalt, a helyi média szerint egy 1,1 milliárd eurós fegyverszállítási egyezségről.

Az El País spanyol újság névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy amerikai Patriot légvédelmi rakéták, Leopard harckocsik és 155 milliméteres tüzérségi lőszerek is lesznek a segítségnyújtási csomagban.

Emellett Spanyolország folytatni fogja az ukrán katonák kiképzését és a sebesültek ellátását.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök elhalasztotta minden külföldi látogatását az újabb orosz offenzíva közepette

„Minden korábbinál fontosabb megerősíteni a támogatásunkat” – mondta Sánchez.

Volodimir Zelenszkij eredetileg két héttel ezelőtt látogatott volna Spanyolországba, azonban akkor lemondta az összes külföldi útját az újabb harkivi orosz offenzíva miatt.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy Moszkva újabb csapatokat vont össze Ukrajna határánál, Harkivtól kilencven kilométerre.

Nyugati titkosszolgálati értékelések szerint a harkivi orosz offenzíva csillapodni látszik.

„Az észak-harkivi front valószínűleg stabilizálódott, miután az orosz ellenőrzés alá került területek nem értek össze, töredezettek” – írta a brit védelmi minisztérium.

„Oroszország kezdeti momentumát feltartóztatta az ukrán ellenállás” – mutattak rá, ami egybeesik az ukrán elnök előző pénteki nyilatkozataival.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG