Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök elhalasztotta minden külföldi látogatását az újabb orosz offenzíva közepette


Volodimir Zelenszkij és Antony Blinken Kijevben 2024. május 14-én
Volodimir Zelenszkij és Antony Blinken Kijevben 2024. május 14-én

Volodimir Zelenszkij lemondta a következő napokra tervezett külföldi útjait. Hivatalos indoklást nem tettek közzé, azonban a döntésnek nagy valószínűséggel a harctéri helyzethez van köze.

Az államfői hivatal arról számolt be, hogy új dátumot fognak kitűzni a látogatásokra. „Hálásak vagyunk partnereinknek a megértésért” – írták.

Az ukrán elnök a napokban Spanyolországba utazott volna az eredeti menetrend szerint, onnan talán tovább Portugáliába. Hivatalos indoklást nem tettek közzé, ugyanakkor a döntésnek nagy valószínűséggel a harctéri helyzethez van köze, miután a hadsereg erősen küzd az újabb orosz támadás elhárításával.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb ukrajnai vizitjének második napján felkeresett egy dróngyártó üzemet Kijevben, és ellátogatott egy gabonalétesítménybe és egy bionikai központba, ahol az ukrán innovációt és alkalmazkodóképességet méltatta.

Ehhez kapcsolódóan: Blinken Kijevben erősíti meg az amerikai támogatást az előrenyomuló oroszokkal szemben

Az orosz hadsereg előző héten újabb offenzívába kezdett az északkelet-ukrajnai Harkivi területen. Több mint nyolcezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

A keleti Donyeckben tomboló harcokkal együtt szakértők szerint elmondható, hogy a háború kritikus szakaszba lépett a jelentős fegyver- és lőszerhiánnyal küzdő ukrán védelmi erők számára.

Zelenszkij szokásos esti videóüzenetében kiemelte, hogy a hadvezetés erősítést küldött Harkivba és Donyeckbe.

„Túl korai lenne még következtetéseket levonni, de a helyzet ellenőrzés alatt áll” – fogalmazott.

Az amerikai diplomácia vezetője országa töretlen támogatásáról biztosította Ukrajnát.

„Nincs idő a félelemre” – quadokkal mentik a sebesülteket az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Eközben az orosz légvédelem több ukrán rakétát megsemmisített a Fekete-tenger felett, illetve a közeli Belbek légi támaszpont közelében – tudatta Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó.

A tájékoztatás szerint a lövedékek roncsai lakott területre hullottak, ám áldozatok nem voltak.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy kilenc darab ukrán drónt, négy rakétát és két irányított bombát szedtek le szerdára virradóra az Ukrajnával szomszédos Belgorodi területen.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elnök menesztette régi szövetségesét a védelmi miniszteri tisztségből

A helyi vezetés arról számolt be, hogy két ember megsebesült Dubovojéban, miután kigyulladt a házuk egy ukrán rakétacsapás következtében.

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy emellett öt drónt a Kurszki, három másikat pedig a Brjanszki területen lőttek le. Híradások érkeztek egy Tatárföldön megsemmisített pilóta nélküli repülőgépről, továbbá arra is kitértek, hogy a Rosztovi területen két drón talált el egy kőolajraktárat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG