Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolországban nyit irodát az Alapjogokért Központ, Novák Katalin kommunikációs igazgatója kerül az intézet élére


Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az erdélyi Torockón 2021. augusztus 13-án
Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az erdélyi Torockón 2021. augusztus 13-án

A budapesti székhelyű Alapjogokért Központ hamarosan új irodát nyit Madridban – tudta meg a Szabad Európa kormányközeli forrásoktól. A közpénzből bőségesen támogatott, magát civil szervezetként definiáló intézet spanyolországi kirendeltségének vezetője információink szerint Farkas Vajk lesz.

Farkas korábban Novák Katalin volt köztársasági elnök kommunikációs igazgatójaként dolgozott, 2023-ig pedig az Alapjogokért Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatói pozícióját töltötte be. Madrid nem lesz ismeretlen terep számára, hiszen 2020-ban egy évig a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjeként élt a spanyol fővárosban, 2015 és 2019 között pedig első titkárként.

A Szánthó Miklós vezette Alapjogokért Központ a nemzetközi terjeszkedésen kívül is eseménydús év elé néz, ugyanis áprilisban harmadik alkalommal rendezik meg az amerikai jobboldal legnagyobb eseményét, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC), amelyet Európában Magyarországon rendeztek meg először. A jobboldali konferencia az utóbbi években szinte teljesen eltávolodott a Republikánus Párt mérsékelt szárnyától, főként a szélsőséges, trumpista ideológiát képviselő hangok kapnak teret.

Ehhez kapcsolódóan: „Folyamatosan nyomon követhető lenne, ha valamit simliskedtek” – A K-Monitor a pártfinanszírozás átláthatóságáról

A budapesti meghívottak rendszerint olyan nemzetközi politikusok és médiaszemélyiségek, akik egyetértenek a magyar kormány politikájával. A Szánthó által közzétett Facebook-videó alapján a program hasonló lesz az előző évekéhez: ismét megkísérlik „sikerre vinni a jobboldal nemzetközi forradalmát, woke-talanítanak”, és „lecsapolják a mocsarat” Brüsszel és Washington visszahódításának reményében. Az idei CPAC-re olyan vendégeket is várnak, mint a leendő holland miniszterelnök, Geert Wilders, a főszónok pedig most is Orbán Viktor lesz.

Mint az RTL januárban megírta, a kormányközeli think tank új Budakeszi úti szaunával és konditeremmel felszerelt székházát több mint 170 millió forintból korszerűsítik majd. A XII. kerületben található irodaházat három éve egyszer már felújították, ekkor háromszázmillió forintot költöttek a csinosításra. Az épületet az Alapjogokért Központ 1,4 milliárd forintért vásárolta meg. Szánthó nem csupán a Fidesz-közeli agytröszt vezetője, a kormánybarát médiaóriás, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke is.

Az Orbán-kormánynak nem titkolt célja a nemzetközi ideológiai terjeszkedés és szövetségesek gyűjtése. A magyar miniszterelnök 2002-es dallasi CPAC-s nyitóbeszédében arról beszélt, hogy „harcolni kell, visszaszerezni a washingtoni és a brüsszeli intézményeket, barátokat és szövetségeseket gyűjteni, közösen mozgatni a csapatainkat”.

Kérdéseket küldtünk az Alapjogokért Központnak, illetve Farkas Vajknak, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett reakció. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG