Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A könnygáz is előkerült a státusztörvény elleni tüntetésen Orbán Viktor hivatalánál


Tüntetés a pedagógusok jogállását módosító törvénytervezet ellen a budapesti Kálvin téren 2023. április 24-én
Tüntetés a pedagógusok jogállását módosító törvénytervezet ellen a budapesti Kálvin téren 2023. április 24-én

A Belügyminisztériumnál kezdődött, országszerte több iskolában sztrájkkal, majd délután Budapesten vonulásos tüntetéssel folytatódott, és a budai várban, Orbán Viktor hivatala előtt dulakodással, könnygázzal végződött a státusztörvény elleni, az oktatás és a pedagógusok helyzete miatti tiltakozás.

Több ellenzéki politikus is csatlakozott az oktatás helyzete miatt tüntető tanárokhoz, diákokhoz, civilekhez. A Karmelitánál kordonbontással próbálkoztak, ekkor kezdődött dulakodás és került elő a könnygáz. Az újabb tiltakozást kiváltó, a pedagógusok jogállását alapvetően megváltoztató tervezettel több cikkben is foglalkozott a Szabad Európa, hetek óta tart róla az egyelőre meddő vita a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet és az oktatási kormányzat képviselői között.

Ehhez kapcsolódóan: Tömegesen mondhatnak fel a pedagógusok, ha elveszik a közalkalmazotti jogviszonyukat

A budapesti Madách Imre Gimnázium egyik sztrájkoló pedagógusa egyebek között arról beszélt munkatársunknak, hogy már nem törődik a következményekkel, fontosabbnak tartja, hogy kiálljon a jogaiért. Augusztus végén rúghatják ki a harmincnapos felmondási idő megváltoztatása óta, ha pedig elfogadják az új jogállási törvényt, fizetéscsökkentést is kaphat. Aláírta a petíciót, hogy ha bevezetik a törvényt, felmond.

Ehhez kapcsolódóan: Videóban mondják el a Madách gimnázium tanárai, miért nem támogatják az új jogállási törvényt

A státusztörvény tervezetéről – amely megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogállását – a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy nem végleges, a kormány megegyezésre törekszik, a hetek óta tartó egyeztetésről ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is úgy nyilatkozott, hogy nincs érdemi elmozdulás, az érdekképviseletek szerint a kormány semmit sem értett meg a másfél éve zajló tiltakozásokból.

A tüntetők délután a Kálvin térről először az oktatásért is felelős Belügyminisztérium elé vonultak, majd onnan – Pankotai Lili felhívására – a Lánchídon át a budai várba mentek Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához, a Karmelitához. Ott közben több momentumos képviselő és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ismét kordonbontásba kezdett. Utóbbi a Telexnek arról beszélt, hogy nem a kordonbontás a lényeg, hanem az üzenet, hogy fel kell építeni a jogállamot.

A tiltakozás egy pontján a Karmelitánál dulakodás alakult ki, a rendőrök ekkor vetették be a könnygázt. Erre a rendőrség indoklása szerint azért volt szükség, mert a be nem jelentett „gyűlés több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben”.

Közben a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 76 munkatársa nyílt levelet juttatott el a Telexhez, amelyben úgy foghalmaznak, hogy „a kormány pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezete alkalmatlan a köznevelés válságának kezelésére, ellenkezőleg, tovább mélyíti azt”, míg a budapesti Eötvös József Gimnázium ötvenöt tanára a Facebookon tette közzé nyílt levelét, amelyben egyebek között azt írják, hogy a bevezetés előtt álló változtatások sem a diákok, sem a pedagógusok érdekeit nem szolgálják, és nem emelik az oktatás színvonalát.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG