Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Státusztörvény: nem marad más, mint az ellenállás – mondja a PDSZ ügyvivője


Pedagógustüntetés Pécsett
Pedagógustüntetés Pécsett

Tömegével keresik meg a szakszervezetet a pályaelhagyás körülményeit mérlegelő pedagógusok. Nemhogy javulni nem fog a helyzet, de egyre rosszabb lesz, ahogy egy-egy újabb stáció hatályba lép a július 6-án kihirdetett státusztörvényből – mondta a Szabad Európának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nagy Erzsébet szerint a felmondási hullám már elindult, november 30-a után pár nappal tetőzhet.

Elsősorban a rendkívüli lemondással kapcsolatos kérdésekkel keresik meg a szakszervezetet. Ez az a jogviszony-megszüntetési mód, amely anyagilag a legkedvezőbb lehet az állásából távozó pedagógus számára. Rendkívüli lemondás esetén ugyanis a felmentési időre járó távolléti díj és a végkielégítés duplája jár, ami a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időtől függően akár kétévi illetménynek megfelelő összeg is lehet.

Fontos határidő, hogy ezzel csak 2023. december 31-ig lehet élni, eddig tartoznak ugyanis a közalkalmazotti törvény hatálya alá a pedagógusok. A státusztörvény a közalkalmazotti jogviszony helyett új jogviszonyt vezet be a köznevelésben, neve köznevelési foglalkoztatotti jogviszony, és 2024. január 1-jén lép hatályba.

Rendkívüli lemondással akkor lehet élni, ha a munkáltató vétkes kötelezettségszegést követ el. Ezt a PDSZ álláspontja szerint nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte minden pedagógus estében elkövették, amikor nem fizették ki a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket. Ez alap lehet a rendkívüli lemondáshoz.

Fontos megfelelő adatokkal rendelkezni arról, hogy pontosan mikor rendelte el a munkáltató a helyettesítést, és arról, hogy az ezért járó pluszpénzt nem fizette ki. A munkáltató kötelessége a munkaidő nyilvántartása. Ha nem biztos a munkavállaló abban, hogy hány helyettesítést nem fizettek ki neki, nyújtson be adatkérést a munkáltató felé – mondta Nagy Erzsébet. Ha erre nem kap választ, akkor a bíróság azt fogja figyelembe venni, amit a munkavállaló mond. Fontos még, hogy a rendkívüli lemondás beadása előtt fizetési felszólítást kell küldeni a munkáltatónak.

Fotógaléria: A státusztörvény megszavazása közben civilek tiltakoztak a Kossuth téren

Nagy Erzsébet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár a rendkívüli lemondás lehet anyagilag a legkedvezőbb, ezek az ügyek nagy eséllyel bíróságon folytatódnak, így sokáig húzódhatnak. Peren kívül a legtöbb pénzzel járó jogviszony-megszüntetési mód, ha a pedagógus nyilatkozik arról, hogy nem kíván az új státuszban dolgozni. Ezt a 2023. szeptember 15–29. közötti időszakban teheti meg, ebben az esetben fel fogják menteni, vagyis 2023. november 30-án megszűnik az aktuálisan fennálló jogviszonya (közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony).

Ahogy arról a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a PDSZ portálja, a nedolgozzingyen.hu összefoglaló tájékoztatójában beszámol, a jogviszony megszűnését megelőzi egy felmentési idő, amely 2023. november 1-jétől 2023. november 30-ig tart. A felmentési idő alatt a pedagógusnak már nem kell dolgoznia, illetményt viszont még kap. A felmentési idő végén végkielégítés illeti meg.

A végkielégítés összege:

  • ha húsz évnél rövidebb ideig dolgozott pedagógusként, egyhavi;
  • ha húsz évnél hosszabb, de harminc évnél rövidebb ideig dolgozott pedagógusként, kéthavi;
  • ha harminc évet vagy ennél hosszabb időt dolgozott pedagógusként, háromhavi illetményének megfelelő összeg.

Videóriportunk: Három egykori tanárral beszélgetünk arról, miért hagyta el a pályát, mit csinál tanítás helyett

„Nem marad más, mint az ellenállás”

Nagy Erzsébet arról is beszélt a Szabad Európának, hogy nagyobb figyelemfelkeltő eseménnyel készülnek a tanévkezdésre, de részleteket egyelőre nem mondott. Mint fogalmazott, próbálnak olyan működőképes hálózatot kiépíteni, amelyben a tudatos munkavállalóvá válást igyekeznek népszerűsíteni, és a nagyobb szervezettség fontosságát, a szakszervezeti tagság jelentőségét hangsúlyozni.

A szakszervezet ügyvivője emlékeztetett a státusztörvény elfogadása előtt készült felmérésükre, amelyben ötezernél is többen vállalták névvel, hogy elhagyják a pályát, ha életbe lép a sokak által bosszútörvényként emlegetett szabályozás. Nemhogy javulni nem fog a helyzet, de egyre rosszabb lesz, ahogy egy-egy újabb stáció hatályba lép a július 6-án kihirdetett státusztörvényből – fogalmazott Nagy Erzsébet, aki szerint a felmondási hullám már elindult, november 30-a után pár nappal tetőzhet. Azok pedig, akik a pályán maradnak, túl lesznek terhelve, nagyon súlyos lesz a kiszolgáltatottságuk, nem marad más számukra, mint az ellenállás.

A TASZ részletes tájékoztatást adott ki a július 6-án kihirdetett és négy lépcsőben bevezetésre kerülő státusztörvényről, a legfontosabb határidőkről, lehetőségekről, ezt itt olvashatja el.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG