Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stoltenberg: A NATO felpörgeti a fegyvergyártást az ukrajnai felőrlő háború miatt


Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral készített interjút Brüsszelben a Szabad Európa újságírója, Zorjana Sztepanyenko 2023. április 3-án
Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral készített interjút Brüsszelben a Szabad Európa újságírója, Zorjana Sztepanyenko 2023. április 3-án

A NATO tagországai felpörgetik a hadianyag-termelést, hogy a továbbiakban is biztosíthassák a nyugati szövetségesek támogatását Ukrajnának a teljes körű orosz invázió elleni harcban – mondta a Szabad Európának (RFE/RL) adott interjúban a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg.

„A fő kihívás a NATO-val szemben az, hogy ez a háború felőrlő háborúvá vált, ami azt jelenti: a logisztikai harc arról szól, hogy lőszereket, fegyvereket és utánpótlást kell eljuttatni a frontvonalakra.”

Stoltenberg a NATO brüsszeli főhadiszállásán, a tagállamok külügyminisztereinek április 4-i találkozója előtt azt mondta, hogy a 2022 februárjában Oroszország indokolatlan, teljes körű inváziójával kezdődő háború korai szakaszában a Kijev segítségére siető NATO-országok „kimerítették saját hadikészleteiket”.

„Így most keményen dolgozunk a termelés felpörgetésén is, hogy biztosíthassuk a további támogatást Ukrajnának, hiszen rendkívül fontos, hogy ne álljunk le ezzel.”

Azt mondta, „tragédia lenne Ukrajna számára, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök győzne, de veszélyes lenne a NATO-szövetségesekre is.”

Stoltenberg közölte: azt üzeni a szövetség tagjainak, hogy „a saját érdekünkben is támogatnunk kell Ukrajnát, mert a biztonságunk múlik azon, hogy megmutassuk: Putyin elnök nem fog győzni Ukrajnában”.

Ehhez kapcsolódóan: Ne nevezd mozgósításnak: új parancsokat küldenek ki Oroszország-szerte a katonai toborzók

A jelenlegi harctéri fejleményekről szólva a NATO főtitkára azt mondta: az „egész világot” lenyűgözi az ukrán erők „tehetsége, bátorsága, elszántsága”.

„Azt látjuk, hogy az orosz csapatoknál alacsony a morál, a felszerelés gyakran rossz, a kiképzés nem túl hatásos.”

„Sok hadműveletnél nem igazán működik a vezetés (…) De ami az orosz csapatoknál tehetségben hiányzik, azt mennyiségben igyekeznek pótolni. Tehát ezer és ezer katonát dobnak be, sok közülük rosszul felszerelt, rosszul kiképzett. De természetesen (…) ők is képesek áldozatokat szedni az ukrán oldalon.”

A háború elhúzódásával „a mi felelősségünk” annak biztosítása, hogy a konfliktus ne váljon hosszan tartó patthelyzetté – mondta Stoltenberg.

„Természetesen azt szeretnénk látni, hogy Ukrajna több területet képes felszabadítani, képes visszaszorítani Putyin elnök katonáit, és ez megteremtheti a feltételeket valamiféle tárgyaláshoz” – mondta.

Hangsúlyozta: „Ukrajnának kell eldöntenie, hogy mik az elfogadható tárgyalási feltételek a számára.”

„De tudjuk, hogy ami a tárgyalóasztalnál történik, az elválaszthatatlanul összefügg a harctéri erővel. Ha tehát olyan tárgyalásos megoldást akarunk, amelynek révén Ukrajna holnap független szuverén nemzetként érvényesülhet, akkor ma katonai támogatást kell nyújtanunk” – közölte Stoltenberg.

Arra a kérdésre, hisz-e abban, hogy a Nyugat továbbra is támogatni fogja Kijevet, ha a háború elhúzódik, a NATO-főtitkár azt mondta: „Készek vagyunk addig támogatni Ukrajnát, ameddig csak kell.”

„Támogatjuk Ukrajna önvédelemhez és területe védelméhez való jogát. Ez egy olyan jog, amelyet az ENSZ alapokmánya rögzít. Kétségtelen, hogy amit most látunk, az egy Ukrajna elleni agresszív háború, és mi támogatjuk Ukrajna jogát az önvédelemre, és addig tesszük ezt, amíg csak kell.”

Prigozsin: „Ha a Wagner-csoport kivonul Bahmutból, az egész front összeomlik”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:13 0:00

XS
SM
MD
LG