Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stoltenberg: A NATO megvédi a szövetség területének minden centiméterét


Tüntetés Londonban az orosz támadás ellen és Ukrajna mellett a Downing Streeten 2022. február 24-én
Tüntetés Londonban az orosz támadás ellen és Ukrajna mellett a Downing Streeten 2022. február 24-én

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondja, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása megbontotta a békét Európában, és megfogadta, hogy a szövetség megvédi a tagországok területének minden centiméterét.

„Megújult eltökéltséggel és még erősebb egységgel kell válaszolnunk” – mondta Stoltenberg a NATO-nagykövetek rendkívüli brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

„Amit teszünk, az védelmi jellegű” – mondta Stoltenberg, aki megerősítette, hogy a NATO február 25-én virtuális találkozót tart mind a harminc ország vezetőjének részvételével.

Stoltenberg megerősítette a szövetség elkötelezettségét az 5. cikk mellett, amely szerint az egyik tagállam elleni támadás az összes tagállam elleni támadást jelent.

Elmondta, hogy a szövetség a tagjai közé nem tartozó szövetséges országok esetében is aktiválja védelmi terveit Oroszország Ukrajna elleni támadása után. Ukrajna ugyan nem tagja a NATO-nak, de a Nyugattal tart.

A NATO-főtitkár elmondta, hogy a nyugati katonai szövetség már erősíti védelmi képességeit, és több mint száz harci gép áll készenlétben a tagországok légterének védelmére.

Stoltenberg indulatosan elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását, és úgy vélte, hogy ez „szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió volt”.

Azt mondta, hogy „Oroszország erőszakkal próbálja újraírni a történelmet”.

„Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez brutális háborús cselekedet. Együttérzünk Ukrajna bátor népével” – mondta.

„A béke kontinensünkön darabokra tört” – tette hozzá.

A február 24-i rendkívüli ülésre azt követően került sor, hogy Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország ritkán alkalmazott konzultációt kért a NATO alapszerződésének 4. cikke alapján.

Ennek a cikknek az alkalmazását akkor lehet kezdeményezni, ha „a [NATO] bármely tagjának területi integritása, politikai függetlensége vagy biztonsága veszélyben van”.

„Az összes szövetséges védelmére vonatkozó védelmi tervünkkel összhangban úgy döntöttünk, hogy további lépéseket teszünk az elrettentés és a védelem további erősítése érdekében a szövetségen belül” – közölték a négy ország követei.

Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG