Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Süket fülekre talál Európában, hogy Ferenc pápa ismét kiáll a migránsokkal való szolidaritás mellett?


Ferenc pápa menekültek lábát mossa Rómában 2016. március 24-én
Ferenc pápa menekültek lábát mossa Rómában 2016. március 24-én

A katolikus egyházfő most hétvégén részt vesz a földközi-tengeri országok vallásközi fesztiválján, a Mediterrán találkozók (Rencontres méditerranéennes) záróprogramján, ahol a várakozások szerint a közös felelősséget is hangoztatni fogja a menekültek ügyében.

Ferenc pápa tíz évvel ezelőtt emlékezetes látogatást tett az Olaszországhoz tartozó Lampedusán, hogy így mutasson szolidaritást a szigetre érkező bevándorlókkal. A napokban a franciaországi Marseille-ben is hasonló üzenetet közvetíthet, amikor is több mint ötvenezer ember előtt misét tart a Vélodrome Stadionban.

Elemzők szerint a kérdés az, hogy meg fogja-e hallani ezt bárki is az európai politikai vezetők közül, akik jelenleg épp újabb migrációs hullámmal küzdenek Afrika felől. Előző héten volt olyan nap, amikor közel hétezer ember érkezett a tunéziai partoktól mintegy száz kilométerre fekvő Lampedusára, ami meghaladja a helyiek számát.

Ehhez kapcsolódóan: József Attilát idézte Budapesten Ferenc pápa, aki szerint a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fakad

A válság nehéz helyzetbe hozza az Európai Unió tagállamait, ismét kiújultak a viták a szolidaritásról, de felmerült a tengeri blokád kialakításának ötlete is, amelyet sokan humanitárius szempontból élesen elleneznek.

A szentatya közelgő franciaországi vizitje kapcsán kiemelte: „A jövő kizárólag akkor lehet virágzó, ha a testvériségre épül, előtérbe helyezve az emberi méltóságot, a konkrét személyeket és különösképpen a leginkább rászorulókat.”

Michael Czerny bíboros, a Vatikán fő migrációs szakértője rámutatott, hogy az üzenet, amelyet Ferenc pápa közvetíteni kíván, a közös felelősség. „Más szóval nem lehet erre úgy tekinteni, hogy mindenki rendelkezik egy kis partszakasszal, és azért felelős. Létezik kollektív felelősség is, amellyel jórészt nem foglalkoznak” – mondta az illetékes, aki maga is menekült volt, miután még gyerekként Csehszlovákiából Kanadába költözött a szüleivel.

Ehhez kapcsolódóan: Óriásit változott a magyarok menekültekhez való hozzáállása

A földközi-tengeri térség egyik vallásilag és etnikailag legsokszínűbb nagyvárosának számító Marseille-ben mintegy hatvan magas rangú vallási vezető vesz részt a hétvégi eseményen Dél-Európából, Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és a Balkánról. Ez a harmadik ilyen találkozó, az első kettőt Olaszországban rendezték.

A tervek szerint a katolikus egyházfő közösen fog imádkozni más vallások vezetőivel pénteken a hajózás közben odaveszett tengerészek emlékművénél, így emlékezve meg arról a mintegy 28 ezer emberről, aki átkelés közben vesztette életét 2014 óta a Ferenc pápa által korábban a világ legnagyobb temetőjének nevezett Földközi-tengeren.

Ehhez kapcsolódóan: Egyházon belüli szexuális zaklatás áldozataival találkozott a pápa Portugáliában

Jeffery Crisp, az Oxfordi Egyetemen működő Menekültügyi Tanulmányok Központjának kutatója arról számolt be, hogy a megkérdőjelezhetetlen erkölcsi tekintélyű szentatya több alkalommal felszólította a világ országait az emberi jogi alapelvek tiszteletben tartására.

„Hogy ez eredményez-e bármifajta politikai nyomást? Egyszerűen nem tudom. De azt gondolom, hogy ennél csak rosszabb lehetett volna a helyzet a nyilatkozatai nélkül” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG