Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyos csapást jelent az újabb orosz hadihajó megsemmisítése Moszkva számára


A Novocserkasszk partra szállító hajó gyakorlatozása 2016. szeptember 9-én
A Novocserkasszk partra szállító hajó gyakorlatozása 2016. szeptember 9-én

A Novocserkasszk partra szállító hajó előző napi kilövése jelentősen visszaveti Oroszország logisztikai képességeit az ukrán haditengerészet szóvivője szerint.

Dmitro Pletencsuk arról számolt be, hogy az Oroszország által még 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten található Feodoszija kikötőjében horgonyzó hadihajó megsemmisítése súlyos csapást jelent Moszkva számára.

Az illetékes rámutatott, hogy az orosz hadsereg jelenleg nem tudja használni az Oroszországot a fekete-tengeri félszigettel összekötő hidat, ami pedig kulcsfontosságú a katonai utánpótlás szempontjából, és most, a Novocserkasszk elvesztésével csak kompokkal lesz megoldható a szállítás.

Hozzátette, hogy az oroszok már hosszú ideje nem tudnak nagy kétéltű járműveket használni a Fekete-tengeren.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője közölte, hogy a Novocserkasszk elleni légitámadások nyomán berobbanhatott a fedélzetén tárolt nagy mennyiségű lőszer.

Tájékoztatása szerint a megszállók felszerelések, fegyverek és katonák szállítására használták a hajót a térségben.

Emellett bizonyos hírek szerint találatot kapott és részben elsüllyedt az UTSZ–150 orosz gyakorlóhajó, továbbá olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint a keddi támadás után az orosz hadsereg egyik hajója és egy csónakja elhagyta Feodoszija kikötőjét.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva haditengerészeti támaszpontot tervez Georgia szakadár fekete-tengeri régiójában

Pletencsuk hangsúlyozta, hogy a sikeres ukrán csapások következtében az orosz haditengerészeti erők súlyos veszteségeket szenvedtek, mára mindössze hat nagyobb orosz hadihajó van a Fekete-tengeren, az Azovi-tengeren pedig egy sem. Aláhúzta: összesen már hét nagy orosz hajót sikerült semlegesíteni.

A moszkvai védelmi tárca elismerte, hogy a hadihajó megsérült.

Grant Shapps, a brit védelmi miniszter azt írta az előzőleg Twitterként ismert X-en, hogy az utóbbi négy hónap során az orosz Fekete-tengeri Flotta mintegy húsz százaléka megsemmisült.

„Oroszország fölénye mostanra kérdésessé vált a Fekete-tengeren” – hangsúlyozta.

Öngyilkos haditengerészeti drónokkal süllyesztik el az orosz hajókat a Fekete-tengeren
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

A legsúlyosabb veszteséget még tavaly áprilisban szenvedte el az orosz Fekete-tengeri Flotta, amikor is zászlóshajója, a Moszkva cirkáló hullámsírba veszett Odesszától délre. Szeptemberben a Rosztov-na-Donu dízel-elektromos tengeralattjárót érték súlyos károk Szevasztopolban.

Az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő, 2018-ban megnyitott hidat az ukrán hadsereg többször is célba vette a háború tavalyi kezdete óta. A híd komoly károkat szenvedett, a forgalom elől legutóbb december 21-én zárták le egy újabb dróntámadást követően.

XS
SM
MD
LG