Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyos határincidenssel vádolják Belaruszt


Lengyel katonák a belarusz határnál, a lengyel Nomiki faluban 2021. augusztus 26-án
Lengyel katonák a belarusz határnál, a lengyel Nomiki faluban 2021. augusztus 26-án

Belarusz katonák jelzőrakétákkal fenyegették a lengyel határőröket és megpróbálták lebontani a határkerítést – állítja a lengyel kormány. A kerítést azután húzták fel, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen próbáltak illegálisan átjutni Belaruszból Lengyelország felé olyan migránsok, akiket a gyanú szerint a Lukasenka-rezsim utaztatott.

„Újabb provokációk a határon. Tegnap egy belarusz katona megpróbált jelzőfegyverrel lövöldözni a lengyel katonák felé. Szerencsére a fegyver nem sült el. Száz méterrel arrébb öt fegyveres belarusz próbálta lerombolni a határunk kerítését, és közben azt kiabálták, hogy lengyel katonákra fognak lőni” – írta pénteken a lengyel honvédelmi minisztérium Twitteren.

Nyomásgyakorlás illegális migrációval

Amennyiben a hír igaz, ez lehet az eddigi legsúlyosabb incidens az EU és Belarusz határán, ahol a megnövekedett illegális határátlépések miatt egyébként is feszültté vált a helyzet. Varsó és az EU azzal vádolja Belaruszt, hogy külföldi állampolgárokat – akiket főleg közel-keleti országokból utaztattak be Belaruszba – arra biztat vagy kényszerít, lépjenek be illegálisan Lengyelországba és más uniós országokba.

Alekszandr Lukasenka rezsimje tagadta a vádakat, de sokan úgy vélik, Minszk ezzel a taktikával próbál nyomást gyakorolni az EU-ra, hogy szüntesse meg az ellenük bevezetett szankciókat.

Fal is épülhet

Idén nyáron Lengyelország már szögesdrót kerítést épített a belarusz határra. A határ menti területeken szükségállapot van érvényben, lengyel és uniós határőrök járőröznek, és tervben van egy 5,5 méter magas fal építése is a határ 180 kilométeres szakaszán.

A mostani állítólagos incidenssel kapcsolatban egyelőre a belarusz külügyminisztérium nem reagált azonnal a sajtómegkeresésekre. Anton Bicsovszki, a belarusz állami határőrség szóvivője a Sputnik belarusz hírügynökségnek azt mondta, hogy a lengyel fél kitalálta a történetet. „A szomszédos oldal továbbra is eszkalálja a helyzetet a határon kialakult helyzet körül. A lengyel védelmi minisztérium képviselői valójában maguk is provokátorok” – idézet az állami hírügynökség.

XS
SM
MD
LG