Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyos orosz bombázások Donyeckben, közben az ukránok sikeresen nyomultak előre Herszonban


Ukrán katonák tankkal lőnek az orosz csapatok felé egy donyecki állásnál 2022. augusztus 12-én
Ukrán katonák tankkal lőnek az orosz csapatok felé egy donyecki állásnál 2022. augusztus 12-én

Az orosz erők intenzív ágyúzásáról érkeztek beszámolók éjszaka a kelet-ukrajnai Donyeck régióban. Ukrán tisztviselők szerint a támadások nagy részét sikerült visszaverni, közben a déli Herszon régióban területeket foglaltak vissza.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti beszédében azt mondta, hogy az orosz erők heves és folyamatos bombázása ellenére „minden szinten és minden fronton harcolnunk kell, a lehető legjobban meg kell erősítenünk államunkat, meg kell őriznünk egységünket és még több országot kell bevonnunk a háborúellenes koalíciónkba”.

„Minél erősebb lesz Ukrajna, annál gyengébb lesz Oroszország, ezért annál rövidebb ideig fog tartani a háború” – fogalmazott, megjegyezve, hogy Kijev újabb szankciókat kér a nemzetközi közösségtől Oroszország ellen, különösen olyanokat, amelyek az orosz állampolgárok mozgását célozzák.

Az ukrán hadsereg hetek óta próbálja megteremteni a lehetőséget egy ellentámadáshoz, hogy visszaszerezze a dél-ukrajnai Herszon régiót, amely határos a Krím félszigettel, és amely nem sokkal a február 24-én kezdődött invázió után az oroszok kezére került.

Különösen heves harcok voltak a donyecki repülőtér közelében fekvő Piski falunál a brit védelmi minisztérium szerint, amely hétfőn közölte, hogy Moszkva valószínűleg előrehaladott tervezési fázisban van egy olyan népszavazás ügyében, amelynek célja, hogy a régió Oroszországhoz tartozzon, „bár az egyelőre nem világos, hogy a végső döntés a népszavazás megtartásáról megszületett-e” – olvasható a jelentésben.

Eközben a Zaporizzsja Atomerőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – helyzete továbbra is komoly aggodalomra ad okot a nemzetközi közösség számára.
Zelenszkij a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy az erőművet ért legutóbbi orosz támadások fokozták a sugárszivárgás veszélyét.

Oroszország nem tagadja, hogy csapatai vannak az erőműnél, de vitatja azokat az állításokat, amelyek szerint lőtte a területet. Moszkva az ukrán erőket vádolja azzal, hogy tüzérséggel lőttek a térségben, amit viszont kijevi tisztviselők tagadnak.

Bár az erőművet Oroszország ellenőrzi, a szükséges feladatokat továbbra is az ukrán személyzet látja el. Az erőmű Enerhodarban található, egy olyan városban, amelyet az orosz csapatok március elején foglaltak el, nem sokkal azután, hogy megszállták Ukrajnát.

„Orosz katonák és fegyverek telepítése a nukleáris létesítményben elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonsági és védelmi elveket, amelyek tiszteletben tartására a NAÜ valamennyi tagja kötelezettséget vállalt” – olvasható a 42 ország által aláírt nyilatkozatban, amelyet az Európai Unió vasárnap tett közzé.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG