Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán légitámadás miatt megszakadhatott a Krím és Herszon közötti vasútvonal


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az ukrán hadsereg csapást mért egy orosz lőszerszállító vonatra, aminek következtében valószínűleg ideiglenesen megszakadt a vasúti összeköttetés a déli Herszon régió és a már 2014-ben elcsatolt Krím félsziget között – jelentette a brit hírszerzés.

A londoni védelmi minisztérium azt írta friss értékelésében, hogy az oroszok hamarosan kijavíthatják a károkat, a vasútvonal ennek ellenére továbbra is súlyos sérülékenységet jelent a megszállók és logisztikai utánpótlásuk számára.

Oroszország amúgy is komoly nehézségekkel néz szembe a Herszonban állomásozó csapatai ellátását illetően, miután az ukrán fegyveres erők használhatatlanná tették a régió legfőbb Dnyeper-átkelőjének számító, kulcsfontosságú Antonivszkij hidat, amelyet egyelőre kompokkal vált ki az orosz haderő.

Mint a brit tájékoztatásban rámutattak, emellett még a menekülő civilek is fokozott nyomást helyeznek Herszon közlekedési útvonalaira, ezért Moszkva forgalmi korlátozásokat vezethet be.

Nem csitulnak a harcok

Az ukrán vezérkar arról számolt be szerdán, hogy továbbra is támadják az orosz állásokat Herszonban, előző éjszaka is jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek.

„Repülőgépeink a Beriszlavszkij és Bastanszkij körzetben három légicsapást mértek erődítményekre, egyet pedig egy fegyver- és felszerelésraktárra. Rakétákkal és tüzérséggel támadtuk Csornobajivkát, ahol a megszálló erők bázisa található” – tudatták Facebookon, azonban ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a keleti országrészben pokoli a harctéri helyzet, a fejlett amerikai tüzérségi fegyverek ellenére sem tudják leküzdeni az orosz fegyverzeti és létszámfölényt.

Szavai szerint ez az egyenlőtlenség nagyon érezhető a harctéren, különösen a Donyec-medencében. „Egész egyszerűen pokol, szavakkal nem lehet leírni” – fogalmazott.

Hozzátette: az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető neve mára csaknem egyet jelent az igazság szóval Ukrajna számára. „Az ukrán védelmi erők mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a megszállók hétről hétre egyre fájdalmasabb veszteségeket szenvedjenek ezeknek a rendkívül hatékony rendszereknek köszönhetően” – mondta.

Az ukránok a HIMARS-rendszertől várják az orosz offenzíva megállítását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Az Egyesült Államok hétfőn újabb ötszázmillió dollár értékű katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára, egyebek mellett kritikus fontosságú lőszereket szállítanak a korábban adományozott rakétavetőkhöz és tüzérségi fegyverekhez.

Kedden újabb légicsapásokról érkeztek hírek Dél-Ukrajnából, ahol elemzők szerint az orosz hadvezetés Krivij Rih és Mikolajiv megtámadását készítheti elő. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó úgy becsülte, hogy az inváziós erők mintegy 22 ezer katonát vonultathatnak fel a térségben, de aláhúzta, hogy a védelmi kontingens is elegendően nagy.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy már hat HIMARS rakéta-sorozatvetőt kilőttek Ukrajnában. Az amerikai kormány ezt tagadja, és Moszkva nem is mutatott be semmilyen bizonyítékot ennek alátámasztására.

Készült a BBC, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG