Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sunyi módszerrel próbálják az orvosokat az állami ellátásba visszahozni, véli a kamara győri elnöke


Egy orvos koronavírussal fertőzött beteget kezel a budapesti Szent László Kórházban, 2020. április 23-án
Egy orvos koronavírussal fertőzött beteget kezel a budapesti Szent László Kórházban, 2020. április 23-án

Szijjártó László arra a tervezetre reagált, amely szerint havi 20 órányi, állami intézményben töltött munka lesz a feltétele annak, hogy a magánellátásban dolgozó orvosok megtarthassák az engedélyüket. A rendelet az alapellátásban dolgozó háziorvosokra nem vonatkozna, és tervek szerint már január elején hatályba lépne.

A Szabad Európa is beszámolt a rendelettervezetről, amelynek lényege, hogy a magánellátásban dolgozó, szakorvosi képzettséggel rendelkező, továbbképzésre kötelezetteknek a gyakorlati továbbképzés igazolásához havonta húsz óra gyakorlati időt kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján feltüntetett, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató valamelyikében eltöltenie.

A Magyar Orvosi Kamara győri elnöke az RTL Híradónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy továbbképzésre eddig is szükség volt az orvosi engedély meghosszabbításához, de ahhoz évi hatvan órát kellett dolgozni, most viszont havi 20 óráról van szó, és a tervezetben nincs szó arról, hogy ezért fizetést kapnának az érintettek.

Szijjártó László szerint, ahelyett, hogy „sunyi, alattomos módszerrel erőszakosan próbálja a kollégákat az állami ellátásba behozni," nyílt párbeszédre volna szükség, arra, hogy kimondják, szükségállapot van az egészségügyben, és ahhoz, hogy a rendszer tovább működhessen, azokra az orvosokra is szükség van, akik a magánellátásban dolgoznak. Mint a MOK győri elnöke fogalmaz, inkább kérni kellene, motiválni, nem pedig kényszeríteni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG