Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Surányi György: Nem szeretem, ha engem vagy a választót hülyének nézi a kormány


Semmi köze nincs a költségvetés elhalasztásának az amerikai elnökválasztáshoz – mondja Surányi György, mint ahogy a tanárok béremelésének a világon semmi köze nincs az európai uniós pénzekhez. Az MNB volt elnöke szerint a jelenlegi költségvetési helyzetben rossz döntés lenne, ha – ahogy Magyar Péter javasolja – öt százalékra csökkentenék a gyümölcs áfáját. „Ami biztos, hogy ettől a költségvetés összeomlana” – teszi hozzá.

A beszélgetés legfontosabb gondolatai:

  • Ezermilliárdnyi olyan kifizetése van a költségvetésnek, amely a gazdasági racionalitás szempontjából kifejezetten káros.
  • Az elmúlt 14 év arról szól, hogy a miniszterelnök várakozását kielégítve gazdasági tanácsadói csodákat terjesztenek elé, és a miniszterelnök elhiszi, hogy léteznek csodák, márpedig nincsenek.
  • Sikeresek voltak az Oroszország elleni szankciók, tizedére esett a gáz ára, ennek köszönhető, hogy 2023-ban javult Magyarország külső egyensúlya.
  • A költségvetésben van feszültség, de nem fogja erőteljes kiigazításra elszánni magát a kormány.
  • Az a probléma, hogy a költségvetés szerkezete olyan, ami fékezi, mérgezi a növekedést. Nem oktatásba, egészségügybe, innovációba fektetünk, hanem vasba és betonba.

Ha megnézné a beszélgetést, itt teheti meg:

Ha csak hallgatná, arra itt van lehetősége:

Surányi: „Nem szeretem, ha engem vagy a választót hülyének nézi a kormány”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 1:07:44 0:00
Közvetlen elérés

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG