Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svéd NATO-csatlakozás: hétfőn rendkívüli ülés; a Fidesz–KDNP kihagyja


Legutóbb is csak az ellenzéki pártok képviselői vettek részt a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása ügyében összehívott rendkívüli ülésen, 2023. július 31-én
Legutóbb is csak az ellenzéki pártok képviselői vettek részt a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása ügyében összehívott rendkívüli ülésen, 2023. július 31-én

Kövér László házelnök összehívta hétfőre a parlament rendkívüli ülését, amelyet ellenzéki képviselők kezdeményeztek, hogy zárószavazást lehessen tartani a svéd NATO-csatlakozásról, és megvitassák az életvégi döntésekkel és az akkugyárakkal kapcsolatos javaslatokat. A kormánypártok közölték: nem vesznek részt az ülésen.

Miután összegyűlt a kellő számú, a képviselők legalább egyötödének kérelme, Kövér László házelnöknek össze kellett hívnia a parlament rendkívüli ülését, amely az Országgyűlés honlapja szerint jövő hétfőn 13 órakor kezdődik, és három napirendi pontja lesz az ellenzéki pártok kezdeményezése alapján.

  • A Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló T/638. számú törvényjavaslat zárószavazása,
  • a méltóságteljes életvégi döntésekről szóló H/6363. számú határozati javaslat általános vitája,
  • a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvénynek az akkumulátorgyártó vegyi üzemek fokozott munkaügyi ellenőrzése érdekében történő módosításáról szóló T/6881. számú törvényjavaslat általános vitája.

„A rendkívüli ülés összehívását a hivatkozott javaslatok mihamarabbi megtárgyalása, illetve elfogadása indokolja, melynek hiányában kiemelt társadalompolitikai célok szenvednének sérelmet” – írták a kezdeményezést elindító MSZP-s képviselők. A kezdeményezéshez csatlakoztak a DK-, a Momentum-, a Párbeszéd- és az LMP-frakció tagjai.

A Fidesz-frakció az atv.hu kérdésére közölte: a Fidesz- és a KDNP-frakció nem vesz részt a rendkívüli ülésen, a svéd NATO-csatlakozás zárószavazásával megvárják a két miniszterelnök találkozóját.

Ehhez kapcsolódóan: Mégis Budapestre jöhet a svéd kormányfő, Törökország véglegesítette a svéd NATO-tagság ratifikációját

Kövér László múlt héten úgy nyilatkozott az Indexnek: nem tartja kínosnak, hogy Magyarország utoljára ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást.

„Miért kellene hogy ez nekünk legyen kellemetlen? Amennyiben a svédeknek nem az, úgy én egy pillanatig sem érzem rosszul magam. Másrészt valakinek utolsónak is kell lennie” – fogalmazott a lapnak.

Már akkor beszélt a várható rendkívüli ülésről.

„Afelől nincsen kétségem, hogy az ellenzéki pártok valamelyike – amelyek rendre nem a magyar érdekeket szolgálják – ennek összehívását kezdeményezni fogja, valószínűleg sikertelenül. Egyébként nem érzem úgy, hogy valami sürgetne bennünket, sőt szerintem rendkívüli helyzet sem állt elő” – mondta a lapnak Kövér László.

Az összehívás sikerült, a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt azonban határozatképtelen lesz az ülés, nem tarthatnak szavazást egyik ügyben sem.

Ahogy arról beszámoltunk, Törökország közzétette hivatalos közlönyében a Svédország NATO-tagságát jóváhagyó, múlt keddi parlamenti döntést, ezzel véglegesítve a ratifikációt – számolt be az AP. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök üdvözölte a török lépést, kulcsfontosságú mérföldkőnek nevezve a NATO-tagság felé vezető úton. Így mégis Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik nem szavazta meg a bővítést, miközben a kormánypárti képviselők nem ezt ígérték.

XS
SM
MD
LG