Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégis Budapestre jöhet a svéd kormányfő, Törökország véglegesítette a svéd NATO-tagság ratifikációját


Ulf Kristersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2023. március 14-én
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2023. március 14-én

Törökország közzétette hivatalos közlönyében a Svédország NATO-tagságát jóváhagyó parlamenti döntést, véglegesítve ezzel a ratifikációt. Közben kisebb fordulat történt a svéd kormány szándékaiban, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök levélben értesítette Orbán Viktort: nem zárkózik el attól, hogy Budapestre jöjjön beszélni vele, hozzátéve, hogy egyébként a február 1-jei uniós csúcstalálkozón is lesz alkalmuk tárgyalni.

„Várom, hogy ezeket a kérdéseket egy mindkettőnk számára alkalmas időpontban Budapesten is mélyebben megbeszéljük” írta Orbán Viktornak válaszlevelében Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, amit a Svt Nyheter tett közzé és a HVG vett észre.

Az ügy előzményéről itt olvashat bővebben. Röviden Orbán Viktor kormánya húsz hónapja akadályozza a svéd NATO-csatlakozást azzal, hogy – mára egyedüliként – nem ratifikálják a magyar parlamentben, napirendre se engedik venni.

A magyar kormány hivatalos indokai eddig változatosak voltak, itt olvashatja például Kövér László friss érvelését a témában.

Mindenesetre legújabban azt szerette volna Orbán, hogy a svéd miniszterelnök jöjjön Magyarországra személyesen egyezkedni. Ezt első körben a svéd külügyminiszter visszautasította, de most a miniszterelnök mégis elfogadta a felkérést.

Levelében Kristersson miniszterelnök a meghívást megköszönve arról is írt, hogy az intenzívebb politikai párbeszéd valóban hasznos lenne a két ország között, illetve hogy számos olyan téma van, amelyről lenne értelme kétoldalú megbeszélést folytatni. Ilyen például a svéd Gripen harci repülők miatti együttműködés, a közelgő magyar uniós elnökség vagy közös szövetségi rendszerünk, a NATO.

Levele végén emellett felhívta Orbán figyelmét arra, hogy egyébként hamar lenne módjuk személyesen beszélni, hiszen mindketten ott lesznek a február 1-jei uniós csúcstalálkozón Brüsszelben.

Közben Törökország közzétette hivatalos közlönyében a Svédország NATO-tagságát jóváhagyó parlamenti döntést, véglegesítve ezzel a ratifikációt - számolt be az AP. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök üdvözölte a török lépést, kulcsfontosságú mérföldkőnek nevezve azt a NATO-tagság felé vezető úton. A török parlament január 23-án döntött arról, hogy támogatja Svédország csatlakozását a védelmi szövetséghez.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG