Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország is benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz


Magdalena Andersson sajtótájékoztatója Stockholmban 2022. május 16-án
Magdalena Andersson sajtótájékoztatója Stockholmban 2022. május 16-án

A svéd miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy országa a finn példát követve kezdeményezni fogja belépését az észak-atlanti szövetségbe.

„Tájékoztatni fogjuk a NATO-t, hogy a szövetség tagjaivá szeretnénk válni” – mondta az ügy parlamenti vitája után Magdalena Andersson, aki szerint ez „történelmi váltás az ország biztonságpolitikájában”.

„Svédországnak formális biztonsági garanciákra van szüksége, amelyek a NATO-tagsággal járnak” – húzta alá, hozzátéve, hogy Dániához és Norvégiához hasonlóan ők sem fogják engedélyezni állandó katonai bázisok vagy atomfegyverek telepítését az ország területén.

Hangsúlyozta, hogy ez a legjobb döntés Svédország számára a jelenlegi helyzetben, és kiemelte, hogy a folyamat reményei szerint hamar lezárulhat.

Az ülésen világossá vált, hogy a képviselők túlnyomó többsége támogatja a lépést: a nyolc parlamenti párt közül mindössze két kisebb ellenzi a csatlakozást.

A kormányzó Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt, amely évtizedeken keresztül makacsul ragaszkodott az ország semlegességének megőrzéséhez, vasárnap támogatásáról biztosította a belépést a nyugati katonai szervezetbe.

A finn parlament is hétfőn ül össze, hogy megvitassa a kérdést. Az ország államfője és miniszterelnöke vasárnap már megerősítette, hogy be fogják adni a csatlakozási kérelmet.

Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus frakciójának vezetője hétfőn Helsinkiben közölte, hogy rendkívül jelentős a két észak-európai ország csatlakozásának támogatottsága a kongresszusban, és reményét fejezte ki, hogy már az augusztusi nyári szünet előtt sor kerülhet a szavazásra.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG