Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország kiad egy férfit Törökországnak a NATO-csatlakozási alku alapján


A svéd parlament ülésterme Stockholmban 2018. szeptember 30-án
A svéd parlament ülésterme Stockholmban 2018. szeptember 30-án

A svéd kormány úgy döntött, hogy kiad egy csalás miatt körözött férfit Törökországnak – közölték csütörtökön. Ez az első eset azóta, hogy Törökország több személy kiadatását kérte cserébe azért, hogy ne vétózza meg Stockholm NATO-tagságát.

A NATO-tag Törökország júniusban vonta vissza vétóját Finnország és Svédország csatlakozási kérelmével szemben, miután hetekig tartó feszült tárgyalásokon Ankara azzal vádolta a két skandináv országot, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosainak ad menedéket.

A megállapodás részeként Törökország benyújtotta azoknak a személyeknek a listáját, akiket Svédországnak ki kellene adnia, de azóta nem történt ilyen lépés, ami miatt Ankara csalódottságát fejezte ki.

A csalás miatt körözött harmincas férfi kiadatása lenne az első ilyen eset.

„Ez egy normális rutinügy. A szóban forgó személy török állampolgár, és 2013-ban és 2016-ban Törökországban csalás miatt elítélték” – közölte Morgan Johansson igazságügyi miniszter.

„A legfelsőbb bíróság a szokásos módon megvizsgálta az ügyet, és arra a következtetésre jutott, hogy a kiadatásnak nincs akadálya” – tette hozzá.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője nem árulta el, hogy a férfi szerepel-e azon a listán, akiknek a kiadatását Törökország követeli.

Az SVT svéd televízió, amely elsőként számolt be a kiadatásról, közölte, hogy a férfit Törökországban 14 év börtönre ítélték több bankkártyacsalás miatt.

A Svédországban tavaly óta fogva tartott férfi azt állítja, hogy jogtalanul ítélték el, mert áttért a keresztény vallásra, megtagadta a katonai szolgálatot, és kurd gyökerekkel rendelkezik – közölte az SVT.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG