Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szaakasvili-párti tüntetők tucatjait vették őrizetbe Georgiában


Demonstráció a bíróság épülete előtt Tbilisziben 2021. november 10-én
Demonstráció a bíróság épülete előtt Tbilisziben 2021. november 10-én

Többtucatnyi embert őrizetbe vettek Georgiában a bebörtönzött Miheil Szaakasvili szabadon bocsátásáért rendezett tüntetésen, miközben megkezdődött az ország volt elnökének tárgyalása.

Szaakasvilit október 1-jén vették őrizetbe, nem sokkal azt követően, hogy nyolc év után visszatért Georgiába. A börtönben azonnal éhségsztrájkba kezdett, amellyel azóta sem hagyott fel. A letartóztatás hírére akkor tízezrek vonultak utcára, emellett számos európai törvényhozó is a szabadon engedését követelte. Az ügy elemzők szerint tovább mélyíti a politikai válságot a kaukázusi országban.

Szerdán Szaakasvili-párti demonstrálók százai tiltakoztak a fővárosban, Tbilisziben. Sokan a bíróság épülete elé vonultak, ahol közben megkezdődött a tárgyalás első napja. A mostani ügyben egy 2007-es ellenzéki tüntetés erőszakos feloszlatása miatt emeltek vádat az exelnök ellen, aki tagadja a bűnösségét.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 46 embert vettek őrizetbe közigazgatási szabálysértések miatt, amiért „átlépték a gyülekezési szabadság törvényes korlátait, és megpróbáltak kormányzati épületeket blokád alá venni”.

A hatóságok a tárgyalás szerdai napjára nem szállították át a korábbi államfőt a koronavírus-járvány miatti elővigyázatossági intézkedésekre és a vádlott rossz egészségügyi állapotára hivatkozva. Emellett ugyanakkor arra is kitértek, hogy jelenléte „zavargásokat okozhatna”.

Az ügy másik vádlottját, Gigi Ugulava egykori tbiliszi főpolgármestert a tárgyalóterem elhagyására utasította a bíró, miután azt követelte, hogy Miheil Szaakasvili is jelen lehessen. Erre vonatkozóan utóbbi ügyvédjei is indítványt nyújtottak be, így az ülést végül elnapolták november 29-re.

Politikai eljárás?

Szaakasvilit a napokban akarata ellenére átszállították a Gldani börtönkórházba, ahol állítása szerint verbálisan és fizikailag is bántalmazták. Jogi képviselőin keresztül azt közölte, hogy megütötték és a hajánál fogva húzták a földön.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő kedden arra szólította fel a georgiai kormányt, hogy tartsák tiszteletben az érintett emberi méltósághoz és tisztességes bánásmódhoz való jogát.

Nino Lomdzsarija georgiai ombudsman pedig elmondta, hogy Szaakasvili „lélektani nyomásgyakorlásnak van kitéve” a büntetés-végrehajtási intézményben.

Miheil Szaakasvili Egyesült Nemzeti Mozgalma a második helyen végzett az október 3-án rendezett helyhatósági választáson. A párt szerint a győztes Georgiai Álom csalással nyert.

Az országot 2004 és 2013 között vezető 53 éves politikus ellen két büntetőeljárás is folyamatban van, a másik tiltott határátlépés miatt. Két további ügyben pedig 2018-ban már el is ítélték összesen kilenc év szabadságvesztésre, egyebek mellett hatalommal való visszaélés miatt. Ő határozottan tagadja a vádakat, szerinte politikai eljárásokról van szó.

XS
SM
MD
LG