Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szabálytalanságokat észlelt a szerbiai választásokon, teljes körű vizsgálatot kér az EU-s megfigyelő


Ellenzéki tüntetés az állítólagos szabálytalanságok miatt a belgrádi választási bizottság épülete előtt 2023. december 18-án
Ellenzéki tüntetés az állítólagos szabálytalanságok miatt a belgrádi választási bizottság épülete előtt 2023. december 18-án

Az Európai Unió egyik választási megfigyelője elítélte a hétvégi szerbiai választások állítólagos szabálytalanságait, és vizsgálatot kért. Az ellenzék azzal vádolta meg a kormányzó populista pártot, hogy választási csalásokkal biztosította be a győzelmét.

„Tanúi voltunk annak, hogy tömegesen és szervezetten szállítottak szavazókat a Boszniai Szerb Köztársaságból, és több olyan esetet is tapasztaltunk, amikor szavazókat félemlítettek meg” – mondta Viola von Cramon, az Európai Parlament megfigyelőmissziójának tagja a december 17-re előrehozott parlamenti és helyhatósági választásokról.

„Teljes mértékben magasabb demokratikus normákat vártunk egy EU-tagjelölt országtól, amely tárgyalásokat folytat az uniós csatlakozásról” – közölte Von Cramon december 19-én a közösségi médiában.

„Nemzetközi felügyelet mellett folytatott teljes körű vizsgálatra” szólított fel azokkal a szabálytalanságokkal kapcsolatban, amelyekről nemzetközi megfigyelők és szerb ellenzékiek számoltak be.

Josep Borrell és Várhelyi Olivér uniós biztos sürgette, hogy Szerbia hajtson végre jelentős pozitív változtatásokat a választási folyamatban.

„Aggodalommal állapítjuk meg, hogy a választási folyamat kézzelfogható javulást és további reformokat igényel, miután Szerbia demokratikus intézményeinek megfelelő működése Szerbia EU-csatlakozási folyamatának központi eleme” – fogalmaztak december 19-i, közös nyilatkozatukban.

Ehhez kapcsolódóan: A jelenlegi elnök, Aleksandar Vučić pártja nyerte Szerbiában az előrehozott választásokat

Az első eredmények azt mutatták, hogy Aleksandar Vučić elnök Szerb Haladó Pártja (SNS) nyert mindkét (parlamenti és helyi) választáson. Az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen szövetség azonban azt állította, hogy a fővárosban, Belgrádban megfosztották a győzelemtől.

A szövetség állítása szerint mintegy negyvenezer embert szállítottak a szomszédos Boszniából Belgrádba szavazni, hogy az eredményt a kormánypárt javára billentsék.

Az ellenzék vezetői közölték, hogy nem ismerik el a belgrádi eredményt, és követelték a megsemmisítését és a szavazás megismétlését.

Szabálytalanságokról számolt be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Nemzetközi Választási Megfigyelőmissziója is.

A misszió december 18-án közölte, hogy a választás napját „elszigetelt erőszakos esetek, eljárási szabálytalanságok jellemezték, és gyakran felmerült a vád, hogy a kormányzó párt támogatására szavazókat szerveznek és buszoztatnak a helyi választásokra”.

A kormányzó párt azonban visszautasította a kritikát, mondván: a választások szabadok és tisztességesek voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Csalást emleget, nem fogadja el a belgrádi választási eredményt a szerb ellenzék

December 18-án több ezren tüntettek az Állami Választási Bizottság belgrádi székháza előtt, az állítólagos csalások ellen tiltakoztak.

Összetűzések törtek ki, amikor a többnyire fiatal tüntetők nekimentek a fémkerítéseknek, és meglökték a bizottság egyik tagját. Két embert erőszakos viselkedés miatt őrizetbe vettek – közölte a rendőrség december 19-én. Erre a napra újabb tüntetéseket terveznek.

Marinika Tepić és Miroslav Aleksić, a Szerbia az Erőszak Ellen szövetség két vezetője éhségsztrájkot hirdetett, tiltakozásul a választási csalás ellen.

Vučić, aki 2012 óta van hatalmon, visszautasította ellenfelei bírálatát, miszerint kormánya megnyirbálta a demokratikus szabadságjogokat, és nem vette fel a harcot a burjánzó korrupció és a szervezett bűnözés ellen.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG