Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szájer József is ott volt a belga rendőrség által félbeszakított „szexpartin”


Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP), Budapest, 2019. december 2.
Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP), Budapest, 2019. december 2.

Vasárnap váratlanul lemondott Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. Kiderült, hogy ő is ott volt azon a bulin, amelyet pár nappal korábban számolt fel a belga rendőrség a járványügyi szabályok megszegése miatt. A képviselő közleményben ismerte el, hogy részt vett az összejövetelen. Ellentmondások állításai és az ügyészségi beszámoló között.

Egy 25 fős bulit számolt fel a belga rendőrség Brüsszelben pénteken, írta több helyi lap is. A rendőrség azért ment ki egy bárba, mert ott a járványügyi előírásokat megszegve emberek gyülekeztek. A belga lapok azt írták, hogy a felszámolt gyülekező egy „szexparti” volt 25 férfi részvételével, ahol az Európai Parlament egyik képviselőjét is őrizetbe vették. Az ügyészség a Het Nieuwsblad-nak megerősítette a rajtaütés tényét.

A helyszínről, ahol drogokat is találtak, az említett képviselő állítólag az ereszcsatornán próbált elmenekülni, majd amikor a rendőrök elfogták, a diplomáciai mentességére hivatkozott. Belga lapértesülések szerint a képviselő azóta lemondott a tisztségéről.

Szájer József beismerte a dolgot

Az Európai Parlament néppárti frakciójában ülő Szájer József kedd délután közleményt adott ki, melyben véget vetett az addigi találgatásoknak: ki lehet az említett brüsszeli politikus:

„A lapok beszámoltak róla, hogy pénteken Brüsszelben egy privát partit tartottak. Én is ott voltam. Miután a rendőrség kérte, hogy igazoljam magam – nem volt nálam azonosító okmány – közöltem, hogy az Európai Parlament képviselője vagyok. A rendőrség folytatta az eljárást, és végül szóbeli megrovásban részesítettek és hazavittek. Nem fogyasztottam drogokat. Felajánlottam a rendőrségnek, hogy végezzenek rajtam tesztet, de nem végeztek, A rendőrség szerint egy ecstasy-tablettát találtak, de az nem az enyém volt. Nem tudom kié volt és hogy került oda. Nagyon sajnálom, hogy megszegtem a koronavírus-előírásokat, ez nagyon felelőtlen volt tőlem. A vasárnapi lemondásommal levontam a politikai és a személyes következményeket.

Elnézést kérek a családomtól, a kollégáimtól és a szavazóimtól. Arra kérem őket, hogy a harminc év elkötelezett és kemény munka tükrében tekintsék a hibámat. A botlásom teljesen személyes, csak én tartozom érte felelősséggel. Arra kérek mindenkit, hogy ne terjesszék ki [ezt az ügyet] a hazámra vagy a politikai közösségemre.”

A politikus egy magyar nyelvű közleményt is kiadott, amely a fent idézett eredetileg angol nyelven megjelent szöveggel azonos, mindössze az utolsó bekezdés hiányzik belőle.

A brüsszeli ügyészség közleményében van egy érdekes mondat

A hatóságok közleménye szerint ugyanis intézkedtek egy 1961-ben született, a közleményben S. J. monogrammal szereplő férfivel szemben, aki az ereszcsatornán menekült a helyszínről, közben a keze is megsérült, és akinek a hátizsákjában drogot találtak.

Iratok viszont nem voltak nála, ezért a lakására kísérték, ahol diplomáciai útlevéllel azonosította magát. Vele szemben tehát nem csak a járvány miatti rendelkezések figyelmen kívül hagyása, hanem a kábítószerekre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt is intézkedtek.

Az ügyészségi közleményben két másik személy is szerepel, akik még a helyszínen, diplomáciai útlevéllel igazolták magukat. Mint írják, a három személy ellen akkor indítható büntetőeljárás, ha a parlamenti mentelmi jogukat felfüggesztik. A vádhatóság a nyomozásra való tekintettel több információt nem közöl.

Hivatkozhat-e EP-képviselő a mentelmi jogára?

A Politico cikke szerint a politikai immunitás kihágásokra nem vonatkozik. Az Európai Parlament a lap kérdésére azt írta, hogy nem kommentálnak folyamatban lévő nyomozásokat. Az EP szabályzata szerint a testület nem foglalkozik olyan vétségekkel, amelyeket a képviselők a parlamenti munkájukon kívül követnek el.

Az Európai Parlamentnek nincs külön fegyelmi bizottsága, akkor függesztik fel csak egy képviselő mentelmi jogát, ha azt annak az országnak az ügyészsége kéri, ahol a kihágást, bűncselekményt elkövették. Eddig a belga rendőrség nem kereste meg az EP-t, és mivel apró kihágásról van szó, nem várhatóak további lépések az Európai Parlament részéről.

Belgiumban a jelenleg érvényes járványügyi előírások szerint legfeljebb négy ember találkozhat, és részleges lakhelyelhagyási tilalom is érvényben van.

Politikai oka is lehet a távozásának

A beismerést némileg árnyalja, hogy vasárnap a képviselő még a megnövekedett lelki teherrel indokolta a lemondását, és csak azután ismerte el a valódi indokot, hogy a belga lapok egyértelműen beazonosíthatóvá tették, hogy róla van szó.

Szájer József lemondása így más megvilágításba kerül, és nehéz nem a később kiderült botrány helyszínét és a szituációt okolni távozásáért. A Fidesz eddigi politikai stratégája alapján elnézőbbnek tűnik a kisebb kihágásokkal szemben, ezért alapos ok sejthető, ha fontos politikusuk, a Fidesz egyik alapító tagja ilyen döntésre szánja el magát.

Az ügy inkább azért lehet kínos a Fidesznek, mivel az újsághírek szerint a politikus csak férfiakkal bulizott együtt, több belga lap pedig „orgia”-ként jellemezte az eseményt. A magyar kormánypárt egyik rendszeresen hangoztatott üzenete, hogy a „hagyományos” kapcsolatokat támogatják és nem kérnek a „szivárványos propagandából”. Az elmúlt évben több olyan lépése is volt a magyar kormánypártnak, amelyek sokak szerint kifejezetten az LMBT-közösség ellen irányultak, mint például a hivatalos nem-változtatás vagy a meleg szülők örökbefogadásának ellehetetlenítése.

Készült a Politico tudósításának felhasználásával, a Szabad Európa brüsszeli munkatársai, Arató László és Rikard Jozwiak közreműködésével.
XS
SM
MD
LG