Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ez lehet a forgatókönyv Szájer József brüsszeli botránya után


Szájer József lemondott az EP-mandátumról, és a Fideszből is kilépett
Szájer József lemondott az EP-mandátumról, és a Fideszből is kilépett

Egyre több részlet derül ki arról, mi történt múlt péntek este Brüsszel belvárosában, ahol egy állítólagos szexpartin vett részt mintegy 25 ember, köztük Szájer József, a mandátumáról azóta lemondott fideszes európai parlamenti képviselő.

Szájer József a brüsszeli rendőrök előtt a mentelmi jogára hivatkozott. Bár másfél nappal az eset után lemondott mandátumáról, ez azonban csak december 31-ével hatályos. Vagyis ebben az évben még védi őt a mentelmi jog.

Mi a hivatalos eljárás?

A jogszabályok szerint a nyomozó hatóságnak kell kérnie a képviselői mentelmi jog felfüggesztését. Az Európai Parlament elnöke a soron következő ülésen bejelenti ezt, majd az ügyet a parlament jogi bizottságának küldi meg.

A jogi bizottság napirendjére tűzi az ügyet, meghallgathatja a képviselőt és másokat is, iratokat kérhet be, majd egy ajánlást fogalmaz meg és erről dönt az EP plenáris ülése. Itt vagy fenntartják vagy felfüggesztetik a mentelmi jogot.

Kettős mentelmi jog

Az európai parlamenti képviselők mentessége hasonló a nemzeti parlamenti képviselőkéhez, ez a kedvezmény azonban minden tagállam területén megilleti őket. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy az európai parlamenti képviselők mentelmi joga kettős:

  • - egyrészt saját tagállamuk területén a nemzeti parlamentjük képviselőire vonatkozóhoz hasonló mentességet élvezik, másrészt
  • - a többi tagállam területén is mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vétel és bírósági eljárás alól.

Leszögezik viszont azt is, hogy nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor valakit bűncselekmény elkövetésében tetten érnek. Márpedig, az eddig ismert tények alapján, Szájer József esetében ez utóbbi történt.

Mi a helyzet a diplomataútlevéllel?

Több lap is felvetette, hogy az EP-képviselői státusza mellett Szájer József magyar diplomataútlevéllel is rendelkezik. Kérdésünkre Nagy Boldizsár nemzetközi jogász elmondta, hogy a diplomataútlevél nem egyenlő a diplomáciai mentességgel.

A diplomataútlevél csak a szolgálati helyre utazás és onnan visszatérés idején nyújt védelmet a diplomaták számára, de egyéb mentességet nem biztosít, azt csak a diplomatastátusz ad. A Szabad Európa brüsszeli tudósítója pedig úgy tudja, Szájer Józsefnek nincs más aktív diplomáciai státusza, csak az, ami az EP-képviselőséggel jár.

Büntetőjogilag a drog lehet az ügy legkényesebb része

Belgiumban a jelenleg érvényes járványügyi szabályok szerint a közeli családtagokon kívül legfeljebb egy emberrel lehet találkozni, ezt a rendelkezést sértették meg a parti szervezői. Szájer ellen azonban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt is nyomoznak, mert a hátizsákjában drogot találtak, és ez az egész ügyben a legsúlyosabb momentum.

Ugyanis míg a többiek ellen csak kisebb szabálysértés miatt indítottak eljárást, addig Szájernek kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt kell felelnie. Ennek büntetése 3 és 5 év között szabadságvesztés, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetés lehet.

Megszólalt a szexparti szervezője

Közben több sajtóorgánumnak is nyilatkozott David Manzheley, annak a lakásnak az állítólagos tulajdonosa, ahol a parti zajlott. Azt mondta, hogy nem ismerte Szájer Józsefet, korábban nem találkozott vele. Arról is beszélt, hogy gyakran szervez ilyen partikat, sokkal több részvevővel.

Manzheley az Onet nevű lengyel lapnak azt is elmondta, hogy sokszor jönnek hozzá politikusok, köztük külföldiek, magyarok is. A férfi panaszkodott a belga rendőrök fellépésére, akik gúnyolták a ruhátlan embereket és homofób megjegyzéseket tettek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG