Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szájer már nem EP-képviselő, 16 év után törölték a nevét


Szájer József, a Fidesz alapítója és 2004 óta európai parlamenti képviselője, 2020 november 29-én jelentette be, hogy az év végével lemond mandátumáról.
Szájer József, a Fidesz alapítója és 2004 óta európai parlamenti képviselője, 2020 november 29-én jelentette be, hogy az év végével lemond mandátumáról.

Megszűnt Szájer József mentelmi joga, sőt, már az EP-képviselők listájáról is törölték. A fideszes politikus november végén mondott le mandátumáról, miután a belga rendőrség eljárást indított ellene. Védettsége december 31-ig tartott.

Szájer József január 1-jétől nem EP-képviselő és nem illeti meg mentelmi jog sem, vagyis a belga hatóságok akadály nélkül lefolytathatják ellene az eljárást, amelyet egyrészt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, másrészt a belga koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos szabályok megsértése miatt indítottak.

"Szájer úr megbízatása december végén szűnt meg. A mandátum lejártával a volt EP-képviselőre nem vonatkozik a kiváltságokról és mentességekről szóló jegyzőkönyv" – tájékoztatta a Szabad Európát Delphine Colard, az Európai Parlament helyettes szóvivője.

Két hét múlva pótolhatja a Fidesz

Ezzel összefüggésben már törölték is Szájert a magyar EP-képviselők listájáról, az Európai Parlament honlapján jelenleg az országot megillető 21 képviselő helyett csak 20 nevet olvashatunk. A létszám feltehetően január 18-án lesz teljes, amennyiben a Fidesz a következő plenáris ülés előtt bejelenti az Európai Parlament elnökének, hogy ki kapja Szájer József mandátumát.

Szájernek egyébként a tavalyi utolsó plenáris ülésen ott kellett volna lennie, mert december 16-án olyan napirendi pontot tárgyaltak, amelynek ő volt a jelentéstevője. “A Bizottság végrehajtási hatásköreinek gyakorlására vonatkozó tagállami ellenőrzési mechanizmusok szabályai és általános elvei “ című anyaggal kapcsolatban végül távolléte miatt a vita is elmaradt, de a képviselők elfogadták a javaslatot.

A Fidesz alapítója és 2004 óta európai parlamenti képviselője 2020 november 29-én jelentette be, hogy az év végével lemond mandátumáról. Akkor még azt írta, hogy egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára és egy “hosszabb ideig tartó gondolkodás végére tesz pontot”.

Kábítószer nélkül csak bírság lett volna

Két nap múlva kiderült, hogy Szájer egy illegálisan megtartott szexpartin vett részt, ahonnan a rendőrök elől az ereszcsatornán leereszkedve próbált meg távozni, de az utcán felismerték. Akkor még mentelmi jogára hivatkozott, amelyről aztán önként lemondott. Hátizsákjában ecstasyt találtak, emiatt indítottak ellene büntetőeljárást, egyébként 250 eurós büntetéssel megúszta volna. Szájer tagadta, hogy az övé lenne a kábítószer.

A Blikk írta meg, hogy értesüléseik szerint Szájer József visszaadja diplomata útlevelét is. Ez összefügg azzal, hogy megszűnt a képviselői megbízatása. A diplomata útlevelet azonban nem az uniós, hanem a tagállami hatóságok bocsátják ki, így azoknak is kell visszaszolgáltatni, amennyiben megszűnt az igényléskor fennálló jogosultság.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG