Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A politika kéjes oldala: szexbotrányok itthon és külföldön


Szájer József az alaptörvény hetedik módosításának parlamenti vitáján 2016-ban
Szájer József az alaptörvény hetedik módosításának parlamenti vitáján 2016-ban

Az abszolút monarchiák megszűnése óta a szexbotrányok végigkísérik a demokratikus politikát. Ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül.

A Wikipédiának az USA politikai szexbotrányaival foglalkozó szócikke legalább 100 ilyen esetet sorol föl az alapító atyák, Jefferson vagy Hamilton botlásaival kezdve. Ezek, még Amerikában is, ahol a sajtó sokkal szabadabban kezelte a politikusok magánéleti botrányait, mint a szemérmesebb európai, a 70-es évektől szaporodtak el – mert a média ekkor kezdett el igazán foglalkozni velük.

Politikai bulvár vagy közérdek hírt adni róla?

Egy-egy ilyen esetnek a köztudatba kerülése ugyanis a médiának köszönhető. Innen nézve érthető, hogy a mai Magyarország Fidesz, illetve állami médiájának fogyasztói milyen torzan és szűrten találkoznak csak a Fidesz egyik vezető politikusának – bátran mondhatjuk – a magyar politikatörténetben egyedülálló botrányával.

Ahogy a szocializmusban is sokszor hiányzott az alaphír a rendszer alapjait kikezdő eseményekről (pl. a 70-80-as évek lengyel munkásfelkeléseiről), és a fogyasztó már csak az állami és pártreakciókkal találkozott először, onnan kellett kikövetkeztetnie, mire is utalhat az állami hírügynökség: a mai magyar„közmédia” fogyasztói is csak Szájer József kedd délutáni közleményével találkozhattak először.

Pedig a média ilyenkor nem botrányhajhász, hanem azt az elvet követi, hogy a közérdek felülírja a politikusok magánélethez fűződő jogát. A köznek, a közösségnek, ami egy választáson azt a hatalmat adja a politikusoknak, hogy irányítsák őt, joga és elemi érdeke az, hogy mindent tudjon azokról, akiket különleges hatalommal ruház föl.

Egy másik vád ilyenkor a sajtó ellen, hogy különös kedvvel pécéz ki konzervatív politikusokat. Ez egyrészt statisztikailag sem igaz, de nem is a sajtó konzervativizmus-ellenességét mutatja az, hogy a magukat nyilvánosan és hangsúlyosan konzervatívnak, vallásosnak valló, és a hagyományos értékeket hangsúlyozó politikusok szexbotrányai nagyobbat szólnak.

Ezeknek egyszerűen nagyobb a hírértékük, hiszen a médiafogyasztók (vagyis a választók) számára itt a legvilágosabb a politikusi imázs, a hirdetett elvek és a magánéleti gyakorlat közötti ellentét.

Melegek és nők a hetero férfiak világában

Egy, a melegjogokat zászlajára tűző politikust, pláne, ha magát nyilvánosan melegnek is vallotta, nem rendít meg akár egy meleg szexpartiban való részvételéről szóló hír sem. Más a helyzet egy olyan párt prominens politikusával, mely párt magát a kereszténység utolsó európai őrzőjének szereti deklarálni, és elnöke „csak azt kéri” a melegektől, hogy „a gyerekeinket hagyják békén”.

Náluk még egy megcsalás is nagyobb súlyú, mint egy liberális elveket valló politikus esetében, hiszen utóbbi ritkán propagál (netán foglal Alaptörvénybe) az egész társadalomra érvényesnek és kötelezőnek vélt együttélési normákat. Liberális vagy baloldali politikusoknál inkább a rasszizmus vagy a női jogok megsértése okozza elvek és gyakorlat hírértékű össze nem illését.

A Fidesz bonyolult viszonya a melegekkel

Bár minden forrásunk szerint a Fidesz vezetése a 90-es évek eleje óta tudott Szájer József homoszexualitásáról, ez nem gátolta meg őket abban, hogy rendszeresen tegyenek homofób megjegyzéseket. Ezekből válogattunk.

Semjén Zsolt 2005-ben: „aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re”.

Ékes Ilona fideszes parlamenti képviselő 2009-ben a Budapest Pride, a melegek jogaiért évente megrendezett felvonulás kapcsán mentálisan betegeknek nevezte a homoszexuálisokat, és szerinte a melegfelvonulás veszélyezteti a kiskorúak fejlődését.

Ha Budapesten túlságosan meleg lenne a helyzet, Debrecen visszavár - üzente Kósa Lajos debreceni polgármester 2013-ban Vidnyászky Attilának, aki a helyi színház után átvette a Nemzeti Színház vezetését Alföldi Róberttől.

Orbán Viktor 2017-ben a parlamentben Vona Gábornak: „a kormányzáshoz komolyabb eszközre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz”. Szintén ő pár hónappal korábban szintén a Jobbik elnökéről: „más férfiak szoknyája mögé szokott bújni”.

Kövér László házelnök a 2019-es kampányban: "egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak."

2020 októberében Orbán viktor a “közrádióban” arról beszélt a melegek kapcsán, hogy a magyar társadalom „türelmesen, toleránsan kezeli a jelenséget”, de van egy „vörös vonal”, amit nem lehet átlépni: “„hagyják békén a gyerekeinket!

Egy politikus szexuális beállítódásának napvilágra kerülése szintén csak akkor érdekes, ha az ő politikai pozíciója elhelyezhető a melegellenesség (persze időben szintén változó) skáláján. Merthogy – még egyszer - valamilyen inkonzisztencia a személyes élet és a politikai pozíció között nagy eséllyel juttatja nyilvánosság elé a politikus szexuális életét.

Még egy fontos megjegyzés: mivel a politika a közelmúltig (sok helyen, így nálunk most is) alapvetően férfiak dominálta terület, a történetek női mellékszereplői általában csak mint személyiség, sors nélküli szexualizált tárgyak, néha egyenesen mint csábítók jelennek meg, pedig sokuk életét, lásd Monica Lewinskyt, tönkretette az, hogy egy nagy hatalmú férfi szeretői voltak valamikor.

Bill Clinton még arkansasi kormányzóként feleségével, Hillaryval 1982-ben
Bill Clinton még arkansasi kormányzóként feleségével, Hillaryval 1982-ben

Alábbi összeállításunkban nem foglalkozunk a sok száz olyan esettel, amikor a – tipikusan férfi – politikus megcsalja feleségét stábjának egy tagjával, vagy bárki mással. Így nem lesz szó a majdnem Bill Clinton amerikai elnök székébe kerülő afférral a fehér házi gyakornok Monica Lewinskyval, vagy pl. Francois Mitterand korábbi legendás francia szocialista politikus (1981 és 95 között elnök) „árnyékházasságával”, és abból született gyermekével. Pedig sok konzervatív/republikánus politikus bukott bele ilyenekbe is.

Megnézzük viszont azt, mit mutat a magyar politika. Válogatásunkba nem vettük bele az egyértelműen pedofil bűncselekményeket, tehát pl. a Fidesz és az MDF egykori kunszentmiklósi önkormányzati képviselőjének vagy az SZDSZ volt kispesti polgármesterének ügyét.

A bűnös nyugat

1963-ban a brit hadügyminiszterről, John Profumoról kiderült, hogy viszonya van Christine Keelerrel, aki ugyanakkor egy szovjet kém szeretője is volt. A hadügyminiszter visszavonult a politikától, és vezeklésképpen egy jótékonysági szervezetnél lett vécépucoló.

Anthony Weiner amerikai demokrata képviselő 2011-ben lemondott, miután kiderült, hogy erotikus fotót küldött magáról egy gyakornok nőnek.

2006-ban Mark Foley képviselő ugyanezt tette tinédzser fiúkkal – ő is lemondott.

Eric Massa képviselő viszont addig tapogatta és csiklandozta egy kolléganőjét, „míg az már levegőhöz sem jutott”. A képviselő is visszavonult.

Larry Craig amerikai republikánus szenátor 2007-ben egy reptéri férfivécében ajánlatot tett egy férfinak, aki ráadásul civil ruhás rendőr volt. A házas politikus tagadta a vádat, de 2008-as visszavonulása után más férfiak is jelentkeztek hasonló esetekkel. Politikai pályafutása során a szenátor élharcosa volt a melegellenes törvénykezésnek.

New York állam demokrata kormányzója, Eliot Spitzer szintén 2008-ban vonult vissza, miután kiderült, hogy 80 ezer dollárt költött regnálása alatt luxusprostituáltakra.

Silvio Berlusconi 1994-ben
Silvio Berlusconi 1994-ben

2011. április 6-án állt bíróság elé az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi, a Ruby művésznevű nightclub-táncos, a fiatalkorú Karima el-Mahrouggal folytatott viszonya miatt. Berlusconi partijainak neve után ez volt az „ungabunga”-botrány.

A II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét más escortlányokkal, köztük más fiatalkorúval folytatott viszonya miatt is megvádolták. A Ruby-perben első fokon hét év börtönre ítélték kiskorú prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt, de végül nem került börtönbe.

És egy példa arra, hogy nők a másik oldalon is lehetnek: Ms. Robinson (ő nem a legendás Mrs. Robinson a Dustin Hoffmann-filmből) parlamenti képviselő és az észak-ír miniszterelnök, Peter Robinson felesége volt 2011-ban, amikor viszonya lett egy nála 40 évvel fiatalabb, 19 éves fiúval. Ráadásul el is sikkasztott 80 ezer fontot, amiből a szeretője éttermet nyithatott.

Theresa May egyik minisztere, a házas Andrew Griffiths 2017-ben abba bukott bele, hogy összesen 2000 kemény szexuális üzenetet és pénzt is küldött két fiatal lánynak, és fenntartott egy lakást, hogy szexeljen velük. Egyszerre.

2020 elején lemondott a párizsi polgármesterjelöltségről Benjamin Griveaux volt kormányszóvivő, mert nyilvánosságra hozták a szexvideóját.

Kevésbé vad Kelet

Az első magyar politikai szexbotrány 1997-ben robbant ki. Pásztor József füzesabonyi polgármester tévedésből saját szexvideóját vitte vissza a helyi kölcsönzőbe. A filmen a Fidesz-FKgP-MDF közös polgármestere az önkormányzat sofőrjének idős édesanyjával és egy fiatal nővel múlatta az időt.

A történet vicces része, hogy a polgármester az idős asszonyt egy piros biciklivel fizette ki, aminek hatására a település lakói pánikszerű biciklifestésbe kezdtek - senki sem akart piros biciklivel tekerni a környéken.

Ez nem az a piros bicikli
Ez nem az a piros bicikli

Pár évvel később egy lőrinci szocialista politikusról, Szecskő Tamásról, az MSZP Heves megyei országgyűlési választási listájának utolsó helyezettjéről kiderült, hogy egy pornófilm főszereplője volt. Ezen terhes feleségével és egy másik nővel együtt szerepelt. Az „Áldott állapotban” című film kasszasiker lett a lőrinci videotékában.

A 2002-es kampányban Kósa Lajosról állította a Blikk, hogy egy örömlánnyal kapták rajta a rendőrök. Mivel a tárgyalásra nem ment el az állítólagos prostituált, a lap ezt nem tudta bizonyítani, ami 3 millió forintjába került.

A Mucuska-gate azzal kezdődött, hogy a Magyar Nemzet azt állította: a román titkosszolgálat Lorin fedőnevű ügynöke magyar kormánytagokkal kialakított intim viszonyai révén szerzett bizalmas információkat. Magyar Bálint liberális és Hiller István szocialista politikus került gyanúba.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből 2019. október 15-én
Borkai Zsolt kilép a Fideszből 2019. október 15-én

A 2019-es önkormányzati választás előtt robbant Borkai Zsolt szexvideója. A győri polgármester és a helyi bizniszekben vele együtt mozgó ügyvéd ismerőse szexhajózott Horvátországban.

Szájer József esetével ellentétben, ahol csak politikai hazudozásról, eszmék megcsúfolásáról van szó, de hatalommal való visszaélésről nincs, Borkai Zsolt esetében erősen gyanítható, hogy a háttérben a rendőrség által ki nem vizsgált hatalmi visszaélések és törvénytelenül megszerzett közpénzek is vannak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG