Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértő: Csak remélni lehet, hogy nem teszik az utcára a hüllőket az elszállt rezsiárak miatt


Both Zoltán vadállatbefogó
Both Zoltán vadállatbefogó

Mostantól luxus lesz egzotikus kígyót, kaméleont vagy pókot tartani, mert a terráriumok folyamatos melegítőlámpás fűtése sok tízezerrel dobhatja meg a villanyszámlát a téli hónapokban – mondja Both Zoltán vadállatbefogó. A hüllőknél nem lehet a fűtéssel spórolni, nem elég a 18-20 fok, 28–32 fokon érzik jól magukat.

A nemrég történt két erzsébetvárosi kígyószökés oka emberi figyelmetlenség volt, még nem a rezsiárak következménye: nem tartották be a felelős állattartás szabályait. Egy apró rést sem lehet hagyni a terráriumon, mert ezek az állatok pillanatok alatt kereket oldanak, főleg nyáron, amikor nyitva az ablak vagy a teraszajtó – mondta Both Zoltán vadállatbefogó.

Egy felelős állattartó, ha nem szeretné tovább tartani az állatot, felkeres egy állatkereskedést vagy állatkertet, hogy leadja, de minden évben előfordul, hogy a szabadba engednek akár veszélyes állatokat, például aligátorteknőst – mesélte a szakember.

A jelentősen megemelkedett rezsiárak miatt többen juthatnak arra a fájó elhatározásra, hogy befejezik, mert nem tudják fizetni a többszörösére emelkedett, akár százezres villany- és gázszámlát.

Mint mondta, a terráriumok fűtéséhez melegítőlámpát használnak, ezek akár 100-150 wattosak, és egy nagyobb terráriumba kettő-három biztosan kell. Akinek van nyolc-tíz, akár még több terráriuma, annak brutálisan megemeli a költségeit – tette hozzá.

„Elég drága mulatság lesz innentől az egzotikus állatok tartása a megemelkedett rezsiárak miatt, átlagkeresetből már nem lehet űzni ezt a hobbit, igazán luxusnak számít majd” – fogalmazott.

Ahol eddig 30-35 ezer forint volt a terráriumok villanyköltsége, ott 110-120 ezerre emelkedhet. Ez nem egy, hanem legalább tíz terrárium esetén ennyi – mondta Both Zoltán. Szerinte télen látszik majd meg, amikor igazán fűteni kell az állatoknak, akik 28–32 fokon érzik jól magukat. Ebben még nincs benne a gázfűtés, amivel szintén nem lehet spórolni a hüllők esetében, akiknek az egyetlen ellenségük fogságban a hideg – magyarázta.

A szakértő több emberről is hallott, akinek sok terráriuma van, hogy befejezi és mindent elad, mert nem tudja tovább fedezni a költségeit.

Csak remélni tudja, hogy azok, akik úgy döntenek, hogy nem fizetik tovább a megemelkedett költségeket, nem az utcára dobják majd az állatokat, mert télen azonnal elpusztulnának. Abban is csak bízni lehet, hogy lesz elég férőhely azokon a helyeken, ahol átveszik az egzotikus hüllőket, de arra valószínűleg nincsenek felkészülve, ha tömegével kezdik el leadni a pitonokat, madárpókokat, leguánokat – mondta.

„Valamit ki kell találni, és valószínűleg ki is találnak, ez most elég új, ilyenben még nekem sem volt részem, csak bízom a legjobbakban” – fogalmazott.

Táborozó gyerekek királypitont (Python regius) simogatnak a Nyíregyházi Állatpark nyári táborában 2021. június 22-én
Táborozó gyerekek királypitont (Python regius) simogatnak a Nyíregyházi Állatpark nyári táborában 2021. június 22-én

Őt személyesen is nagyon rosszul érinti a rezsiárak elszállása. Van többek között királypitonja, leguánja és szakállas agámája. Több mint húsz éve tart állat- és természetvédelmi előadásokat heti egy-két alkalommal óvodákban, iskolákban és rendezvényeken, ahová magával viszi az állatait is, akiket a gyerekek megsimogathatnak.

Bemutatja az adott fajt, beszél a felelős állattartás szabályairól, mesél Magyarország hüllőiről, kétéltűiről. Arra is megtanítja a gyerekeket, hogyan viselkedjenek erdőben, hova dobják a szemetet, lehet-e hazavinni talált kisállatot.

„A szívem szakad meg, amikor csökkentenem kell az állataim számát, mert nem bírom el a költségeket” – fogalmazott.

Neki körülbelül a háromszorosára kellene emelnie az árait, hogy ugyanott legyen, mint a drágulás előtt. Már eddig is többen sokallták, hogy emelje meg a háromszorosára, hogy fizetik ki az iskolák? – kérdezte.

Hüllőit filmekhez, videóklipekhez is bérbe adja, valamint állatbefogással is foglalkozik. Ha valaki bejelentést tesz, hogy közterületen olyan állatot lát, amely nem oda való szerinte, őt értesíti a segélyhívó. Ilyenkor odamegy és befogja az állatot. Ha a tartásához engedély kell, állatkertbe kerül.

Az utóbbi években főleg aligátorteknősöket kellett befognia patakokból, horgásztavakból, de a Dunából és a Balatonból is került elő ilyen veszélyes, engedélyköteles hüllő. A XVIII. kerületben egy háromméteres, Indiában őshonos tigrispitont kellett befognia – mesélte egyik legemlékezetesebb esetét.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG