Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Számos újabb orosz diplomatát utasítottak ki Moldovából


Oroszország nagykövetsége Chişinăuban
Oroszország nagykövetsége Chişinăuban

Negyvenöt fővel csökkenti az orosz nagykövetség személyzetének létszámát a moldovai kormány az országgal szembeni „számtalan barátságtalan lépés” miatt.

A chişinăui külügyminisztérium friss tájékoztatása szerint a szóban forgó cselekedeteknek nincs közük a rendes diplomáciai tevékenységhez, sok esetben inkább az Ukrajnával és Romániával is határos Moldova destabilizálását célozták.

A helyi média a napokban arról adott hírt, hogy az orosz nagykövetség épületének tetejére antennákat helyeztek, amelyeket feltehetőleg kémtevékenységre használnak.

Az üggyel kapcsolatban bekérették az orosz külképviselet vezetőjét a moldovai külügyminisztériumba.

Ehhez kapcsolódóan: Fokozott együttműködésre készül a NATO-val a semleges Moldova

A nagykövetség nemkívánatos személynek nyilvánított dolgozóinak augusztus 15-ig kell elhagyniuk az országot. Az érintettek közül huszonketten a diplomáciai, huszonhárman az adminisztratív személyzet tagjai.

Daniel Vodă moldovai kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az intézkedés nyomán olyan helyzet áll elő, amelyben „kevesebb embernek lesz lehetősége a hazánkat destabilizálni”.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő úgy vélekedett, hogy a bejelentés újabb lépés a kétoldalú viszony lerombolásának irányába.

Szavai szerint „teljességgel megalapozatlan és barátságtalan” lépésről van szó, amely „nem maradhat válasz nélkül”.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltotta az oroszbarát pártot az alkotmánybíróság Moldovában

A mindössze 2,6 millió lakosú országba több százezer ukrán menekült érkezett az invázió kezdetét követően, és sokan attól tartottak, hogy Ukrajna után Moldova is Oroszország célkeresztjébe kerülhet.

A volt szovjet tagköztársaság 1991-es függetlenné válása óta katonailag semleges. Területén jelenleg is több mint ezer orosz katona állomásozik a Dnyeszter Menti Köztársaságban látszólag békefenntartó műveletek és egy hatalmas, a szovjet érából maradt lőszerraktár őrzésére.

Maia Sandu elnök 2020-as hatalomra kerülését követően az ország határozott Nyugat-párti fordulatot hajtott végre.

Ehhez kapcsolódóan: Moldova pajzsnak tekinti az EU-tagságot az orosz agresszióval szemben

Moldova 2022 júniusában EU-tagjelölti státuszt kapott, és bár az ország egyelőre nem kíván csatlakozni a NATO katonai szövetséghez – hiszen alkotmányban rögzítették a semlegességet –, a külügyminiszter tavaly azt mondta, hogy ennek nem kell feltétlenül elszigetelődést, demilitarizációt vagy a világ dolgai iránti közömbösséget jelentenie.

Moldova közös történelmen és nyelven osztozik a NATO- és EU-tag Romániával, amelynek a második világháborúig része volt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG