Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltotta az oroszbarát pártot az alkotmánybíróság Moldovában


A Shor támogatói nagygyűlésen tiltakoznak a betiltás ellen az alkotmánybíróság döntése előtt Kisinyovban 2023. június 19-én
A Shor támogatói nagygyűlésen tiltakoznak a betiltás ellen az alkotmánybíróság döntése előtt Kisinyovban 2023. június 19-én

Moldova alkotmánybírósága alkotmányellenesnek nyilvánította és feloszlatta az oroszbarát Shor pártot, miközben az elszegényedett volt szovjet köztársaság megpróbálja kikerülni, hogy Moszkva a befolyása alá hajtsa.

„Az igazságügyi minisztérium bizottságot jelöl ki a Shor Párt felszámolására, minden szükséges intézkedést megtesz a párt felszámolása és törlése érdekében a jogi személyek állami nyilvántartásából” – mondta Nicolae Rosca, az alkotmánybíróság elnöke, amikor a június 19-i határozatot ismertette.

Hozzátette: a párt képviselői a parlamentben megtartják a mandátumukat, de független képviselőként, és nem csatlakozhatnak más parlamenti frakcióhoz.

Marina Tauber, a párt képviselője „szégyenletesnek és példátlannak” nevezte a döntést.

A párt, amelynek vezetője, a szökésben lévő moldovai oligarcha, Ilan Shor egymilliárd dolláros bankcsalásba és más tiltott cselekményekbe keveredett, hónapokon át kormányellenes tüntetéseket szervezett idén azzal a céllal, hogy megdöntse Maia Sandu elnököt és az újonnan kinevezett Nyugat-barát kormányt.

Ehhez kapcsolódóan: Ilan Shor: A Kreml új embere Moldovában

A feszültség fokozódott Kisinyov és Moszkva között Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta: sokan attól féltek, hogy Oroszország kiterjesztheti a háborút Moldovára is, ahol akár 1500 orosz katona is lehet a szakadár Moszkva-barát Transznisztriában.

Moldova kormánya bírálta az orosz agressziót Ukrajnában, Sandu 2022 májusában azt mondta, hogy a Krím, a Donbász és Kijev mind Ukrajna része.

Moldova 2022 júniusában EU-tagjelölti státuszt kapott, és bár az ország egyelőre nem kíván csatlakozni a NATO katonai szövetségéhez, hiszen alkotmányban rögzítették a semlegességet, Nicu Popescu külügyminiszter 2022 novemberében azt mondta: ennek nem kell feltétlenül elszigetelődést, demilitarizációt vagy a világ dolgai iránti közömbösséget jelentenie.

Februárban Sandu bejelentette, hogy a Kreml puccsot tervez országában, azt állította, hogy az ukrán hírszerzés egy állítólagos összeesküvés részleteit tárta fel. A Kreml tagadta a vádakat.

Ebben a hónapban az Egyesült Államok szankciókat vetett ki egy Shorhoz köthető csoport hét tagjára, akik szerepet játszottak Moszkva Moldova destabilizálására és felkelésre buzdító kampányában.

A kisinyovi fellebbviteli bíróság április 14-én elutasította Shor fellebbezését a saját ügyében, ráadásul megduplázta, 15 évre emelte eredeti büntetését. Shor, miután elmenekült az országból, amikor a fellebbezés idején házi őrizetben volt, jelenleg Izraelben él.

XS
SM
MD
LG