Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szankcionált szerelem: a türkmén rendőrség letartóztatja a kéz a kézben sétáló párokat


A türkmén rendőrség elkezdett lecsapni az olyan párokra, akik nyilvános helyen egymás kezét fogják
A türkmén rendőrség elkezdett lecsapni az olyan párokra, akik nyilvános helyen egymás kezét fogják

Több tucat párt vettek őrizetbe és vittek el bilincsben a türkmenisztáni Mari városában, mert a „társadalmi normákat” megszegve nyilvánosan fogták egymás kezét, miközben a kormány szigorítja a nők mindennapi életének ellenőrzését.

„A feleségemmel voltam kint, amikor megállt előttünk egy rendőrautó. A rendőrök azt mondták, hogy bevisznek minket kihallgatásra – mondta egy mari lakos. – Külön szobában hallgattak ki minket.

A férfi elmondta, hogy fel kellett hívnia a rokonokat, és megkérni őket, hogy hozzák el a házassági bizonyítványukat és az útlevelüket, hogy bizonyítsák, törvényesen házasok. Ennek ellenére a rendőrség arra kötelezte a férjet és a feleséget, hogy hallgassanak meg egy előadást a hagyományos türkmén értékekről.

A névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó férfi elmondta, hogy a rendőrségen több más ember is volt, akiket ugyanezért a „vétségért” gyűjtöttek be a város utcáiról.

Aşgabatban is leállítják a nőket – a kép 2022-ben készült a türkmén fővárosban
Aşgabatban is leállítják a nőket – a kép 2022-ben készült a türkmén fővárosban

A Szabad Európa több más lakossal is beszélt, akiket májusban arra kényszerítettek, hogy meghallgassák a rendőrségi előadást.

Az egyik nő azt mondta, hogy az erkölcsről szóló előadás elsősorban nőknek szólt.

Elmesélte, hogy az előadók – egy rendőr és egy ismeretlen női tisztviselő – azzal vádolták a hallgatóságban lévő nőket, hogy szégyentelenül ki vannak sminkelve, és „megsértették az illemet azzal, hogy férfiak kezét fogták”.

Illetlenség még az apóssal is közvetlenül beszélni

„Azt mondták, hogy a múltban a türkmén nők eltakarták a fejüket – mondta –, és hogy a házas nőknek fejkendőt kell viselniük.”

„Azt mondták, hogy a múltban a türkmén nők számára az etikett legfontosabb része az volt, hogy eltakarták az arcukat. A nők nemcsak idegen férfiak, hanem apósuk és sógoruk előtt is eltakarták az arcukat, és nem beszélhettek velük közvetlenül, a gyermekeiket közvetítőként használva kellett kommunikálniuk” – állította a nő.

A Szabad Európa nem kapott kommentárt sem Mari, sem a főváros, Aşgabat tisztviselőitől, mivel a türkmén illetékesek tartózkodnak attól, hogy független médiumokkal beszéljenek.

Türkmén nő halad el Gurbanguly Berdimuhamedow volt elnök szobra előtt egy szavazóhelyiségnél a 2017-es elnökválasztáson
Türkmén nő halad el Gurbanguly Berdimuhamedow volt elnök szobra előtt egy szavazóhelyiségnél a 2017-es elnökválasztáson

A nő elmondta, hogy az őrizetbe vett párokat szabadon engedték, miután aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy nem fogják többé nyilvánosan demonstrálni egymás iránti szeretetüket. A rendőrség figyelmeztette őket, hogy a visszaesők jogi problémákra számíthatnak, de nem magyarázták el, hogy pontosan milyen vádak és büntetés lehetséges, mondta az asszony a Szabad Európának.

Elbocsátás szilikonmellért és ajakfeltöltésért

Kézen fogva járni hivatalosan nem tilos a túlnyomórészt muszlim Türkmenisztánban, ahol a tekintélyelvű kormányt régóta vádolják azzal, hogy korlátozza az emberek jogait és polgári szabadságjogait.

A múltban nem volt ritka, hogy a rendőrség a parkok padján szorosan egymás mellett ülő fiatal párokat igazoltatott.

A türkmén kormány fokozta a nők jogainak ellenőrzését, mióta márciusban Serdar Berdimuhamedow lett az elnök, aki apját, Gurbanguly Berdimuhamedowot követte egy kirakatválasztás nyomán.

Padon ülő párokat igazoltattak
Padon ülő párokat igazoltattak

Április óta a rendőrség több tucat nőt vett őrizetbe az utcán bizonyos szépségápolási kiegészítők, például műköröm és műszempilla viselése miatt. A rendőrök azért is megállítják a nőket, hogy ellenőrizzék, nem növelték-e meg az ajkukat kozmetikai töltőanyagokkal.

A Szabad Európának nyilatkozó források szerint többtucatnyi légiutas-kísérőt és a nemzeti vasúttársaság női alkalmazottait bocsátották el, mert állítólag mellimplantátumot tetettek be maguknak, vagy ajakfeltöltést hajtottak végre.

Lehet, hogy letiltják a türkmén nők külföldi utazását

A dolgozó nőket arra utasították, hogy ne viseljenek testhez simuló ruhát, különben elveszítik az állásukat. Az erős sminket, a hajfestést, a manikűrt és a pedikűrt is helytelenítik.

A közlekedési rendőrség utasította a magángépkocsi-tulajdonosokat, hogy ne vigyenek olyan nőt az autóban, aki nem családtag. A nőknek az is tilos, hogy a jármű első ülésén üljenek.

Bár hivatalos bejelentés nem érkezett új törvényekről, az új korlátozásokat a rendfenntartó erők, valamint az állami vállalatok vezetői és igazgatói is betartatják.

Sok munkáltató külön megbeszéléseket tartott, hogy megvitassák a nők ruházatára, szépségápolási rutinjára és fizikai megjelenésére vonatkozó új szabályokat, de elutasítják, hogy elmagyarázzák a drákói szabályok okát vagy bemutassák az ilyen tilalmakat elrendelő dokumentumok másolatát – mondják a munkavállalók.

Türkmén lányok egy hagyományos öltözetet viselő nő képét nézik egy kiállításon Aşgabatban 2010 áprilisában
Türkmén lányok egy hagyományos öltözetet viselő nő képét nézik egy kiállításon Aşgabatban 2010 áprilisában

A hónap elején a kormányhoz közel álló források azt mondták a Szabad Európának, hogy a hatóságok azt is fontolgatják, hogy megtiltják a türkmén nők külföldi utazását, hacsak nem kapnak külön engedélyt.

A források szerint a külföldön orvosi kezelést igénylő nők mentesülhetnének a tilalom alól.

Ugyanakkor minden türkménnek, aki orvosi okokból külföldre utazik, előbb engedélyt kell kérnie az egészségügyi minisztériumtól, és bizonyítania kell, hogy a szükséges kezelés nem hozzáférhető Türkmenisztánban.

Írta: Farangis Najibullah a Szabad Európa Türkmenisztáni Szolgálatának jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG