Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Századik napja tart a háború, az ukrán erők nyugati segítséggel továbbra is kitartanak


Ukrán katonák egy lövészárokban a luhanszki terület egyik frontvonalán 2022. április 11-én
Ukrán katonák egy lövészárokban a luhanszki terület egyik frontvonalán 2022. április 11-én

Az ukrán hadseregnek sikerült elhárítania Oroszország újabb támadásait a kulcsfontosságú keleti városban, Szeverodonyeckben – mondta Volodimir Zelenszkij elnök. A Moszkva által indított háború a századik napjába lépett, és a NATO szerint „a kimerítés háborújává” vált, miután Oroszország nem érte el eredeti célját, a gyors győzelmet.

„Elértünk némi sikert a szeverodonyecki harcokban” – mondta Zelenszkij csütörtökön késő esti beszédében, hozzátéve, hogy összességében a helyzet továbbra is „nagyon nehéz”.

A brit védelmi minisztérium pénteki hírszerzési jelentésében azt írta, hogy Moszkva egyik stratégiai célkitűzését sem tudta megvalósítani, amely eredeti terveiben szerepelt.

„Az orosz erők nem érték el eredeti céljaikat, hogy elfoglalják Kijevet és a kormány ukrajnai központjait. A kitartó ukrán ellenállás és a Kijev közelében lévő Hosztomel repülőtér elfoglalásának kudarca az első 24 órában az orosz támadó műveletek visszaveréséhez vezetett” – olvasható a közleményben.

Szeverodonyeckben folytatódott a házról házra zajló harc, a tisztviselők szerint a város nyolcvan százalékban az orosz erők ellenőrzése alatt áll, az ukrán erők továbbra is próbálják feltartóztatni az orosz csapatokat, miközben várják a Washington által ígért fejlett fegyverek megérkezését.

Szerhij Hajdaj, a luhanszki terület kormányzója azt mondta, hogy mintegy nyolcszáz ember, köztük gyerekek továbbra is a város egyik vegyipari üzeme alatti bunkerben rejtőzködnek. A helyi lakosokat arra kérték, hogy hagyják el a várost, de Hajdaj szerint megtagadták.

Az ukrán erők pénteken közölték, hogy jelentős előrelépést értek el az orosz állások ellen a megszállt déli Herszon régióban. A helyi területvédelmi egység közölte, hogy erői nyolc kilométernyi megszállt területet szabadítottak fel.

Nyugati tisztviselők becslése szerint három hét múlva érkezhetnek meg Ukrajnába a fejlett nyugati fegyverek, az ukrán erők pedig felkészültek az oroszok újabb támadásaira.

Zelenszkij a luxemburgi parlamentben mondott csütörtöki videóüzenetében arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna területének egyötödét foglalta el. Ez 125 ezer négyzetkilométert jelent, vagy ahogy Zelenszkij fogalmazott, „ez több, mint az összes Benelux állam”.

A brit hírszerzés becslése szerint Oroszország jelenleg a kelet-ukrajnai Luhanszk régió több mint kilencven százalékát ellenőrzi, és valószínűleg a következő két hétben befejezi a régió elfoglalását.

A közleményben ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy Oroszország legutóbbi taktikai sikerei erőforrásainak jelentős felhasználásával jártak, és a tendencia valószínűleg folytatódik.

„Ahhoz, hogy Oroszország újabb sikereket érjen el, továbbra is hatalmas emberi erőforrásra és rengeteg felszerelésre lesz szüksége, ami valószínűleg jelentős időt vesz igénybe” – állapította meg a brit hírszerzés.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Washingtonban arról beszélt, hogy a konfliktus „a kimerítés háborújává” vált.

„A háborúk természetüknél fogva kiszámíthatatlanok, ezért hosszú távra kell felkészülnünk” – mondta Stoltenberg újságíróknak, miután Joe Biden amerikai elnökkel találkozott a Fehér Házban.

A háború nagy valószínűséggel a tárgyalóasztalnál ér véget – mondta, hozzátéve, hogy ami a tárgyalásokon történik, az szorosan összefügg a harctéri helyzettel.

Kijevben az Egyesült Államok új ukrajnai nagykövete azt mondta – miután átadta megbízólevelét Zelenszkijnek –, hogy felgyorsítják az amerikai katonai segélyek szállítását.

„Úgy vélem, hogy most már nagyon gyorsan, a döntést követően napokon belül vagy még hamarabb ukrán kézben lesznek az eszközök” – mondta Bridget Brink nagykövet.

A Pentagon magas rangú tisztviselői azonban azt mondták, hogy a legfejlettebb amerikai rakétarendszer – a HIMARS, amely akár nyolcvan kilométerre lévő célpontokra is képes csapást mérni – megérkezése a harctérre legalább három hétig tart, ami kérdésessé teszi, hogy időben odaérkeznek-e ahhoz, hogy megállítsák Oroszország lassú, de folyamatos előrenyomulását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön ismét „abszolút nemkívánatos és kellemetlen forgatókönyvekre” figyelmeztetett, ha a legújabb, Nyugatról szállított fegyvereket bevetik Oroszország ellen.

Készült a Reuters, a BBC, a CNN, az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG