Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százéves volt táborőrt állítanak bíróság elé Németországban


Diákok az egykori sachsenhauseni náci haláltábor kapujánál 2021. október 6-án
Diákok az egykori sachsenhauseni náci haláltábor kapujánál 2021. október 6-án

Az egyik koncentrációs tábor most százéves egykori őre a legidősebb ember, akit bíróság elé állítanak a náci korszakban elkövetett bűncselekményekért. A tárgyalás október 7-én indul Németországban.

A csak Josef S.-ként azonosított gyanúsítottat azzal vádolják, hogy „tudatosan és készségesen” segédkezett 3518 fogoly meggyilkolásában 1942 és 1945 között a Berlintől északra fekvő Sachsenhausen koncentrációs táborban.

Idős kora ellenére Josef S.-t augusztusban alkalmasnak találták arra, hogy bíróság elé álljon, a meghallgatások azonban napi néhány órára korlátozódnak.

Az ellene felhozott vádak között szerepel, hogy segédkezett szovjet hadifoglyok agyonlövetésében 1942-ben és mérgező gáz bevetésében más foglyok meggyilkolására.

Akkor is, ha ő konkrétan nem ölt meg senkit

„Nem vádolják azzal, hogy ő maga lelőtt valakit, de őrként hozzájárult ezekhez a cselekményekhez, és tudott arról, hogy ilyen gyilkosságok történtek a táborban” – mondta a bíróság szóvivője.

Stefan Waterkamp, Josef S. ügyvédje elmondta, hogy ügyfele „eddig hallgatott” az ellene felhozott vádakról.

Ha elítélik, Josef S. akár több év börtönbüntetést is kaphat. Waterkamp szerint azonban az ilyen ügyekben hozott ítéletek „nagyrészt jelképesek”, tekintettel arra, hogy a vádlottak életük végéhez értek.

A kisebb rangú nácikat vették most célba

A német jogrendszer szerint bárki, aki segédkezett egy koncentrációs tábor működtetésében, bűnsegédként büntetőeljárás alá vonható az ott elkövetett gyilkosságok miatt még akkor is, ha nincs bizonyíték arra, hogy konkrét bűncselekményben vett volna részt.

A német ügyészek az elmúlt években arra összpontosítottak, hogy az alacsonyabb rangú nácik ellen is vádat emeljenek.

A 96 éves titkárnő esete

A múlt héten egy 96 éves egykori titkárnőt vontak büntetőeljárás alá a náci korszak bűncselekményei miatt. A nő, akit a német média Irmgard Furchnerként azonosított, a második világháború idején a megszállt Lengyelországban a stutthofi koncentrációs tábor SS-parancsnokának dolgozott.

A nőt bűnrészességgel vádolják több mint tízezer ember meggyilkolásában a táborban.

Drámai módon a tárgyalás kezdete előtt elmenekült, de néhány órán belül elfogták. A tárgyalását most október 19-re tűzték ki.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG