Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százmilliós uniós támogatásból készült el öt épület felújítása késve, botrányos minőségben Faddon


Egy elvileg teljeskörűen felújított lakóház „új” tetővel
Egy elvileg teljeskörűen felújított lakóház „új” tetővel

Használhatatlan napelemek, betemetett pöcegödörbe vezetett szennyvízcsatorna, balesetveszélyes statikai hanyagságok, konnektor nélküli fürdőszoba – néhány furcsaság, amellyel egy százmilliós, uniós forrásból megvalósított, roma felzárkóztatási pénzből támogatott program részeként találkoztunk Faddon. A település vezetése mégis a hibákat feltáró képviselőt szólította fel határozatban lemondásra.

„Aki ezt csinálta, az pont ahhoz ért, mint én: semmihez” – keserűséggel vegyes önirónia cseng Mária hangjában, ahogy körbevezet a házában, amelyet uniós pénzből újítottak fel. Fadd Tanács utcájának végén járunk, a kerítésen túl már csak szántóföldek és legelők terülnek el. Pedig Sándor és felesége öt éve azon kevés szerencsések egyikének érezhette magát, akik bekerültek az Élethelyzetek javítása komplex programmal Faddon című programba.

A Szekszárd melletti község 199 millió forintot nyert 2018-ban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal fejezetében. Faddon is lakik jó pár nehéz körülmények között élő roma család. Közülük ketten kerülhettek be a felújítási programba. De nem „ingyen”: csak olyan családok vehettek részt, akik tehermentes, saját tulajdonú ingatlannal rendelkeztek, és egy ajándékozási szerződés keretében a községre íratták. (A szerződés szerint legkésőbb 2025-ben visszakapják az önkormányzattól.) Ennek oka az volt, hogy a támogatásra csak önkormányzati tulajdonú bérleménnyel lehetett pályázni.

Amikor még minden szépnek tűnt

Ez is megtörtént, így a program tényleg elindulhatott. Öt család egy teljesen új építésű házban reménykedhetett, a másik kettő pedig abban, hogy teljeskörűen felújított ingatlanba költözhet majd be. Utóbbiak nyilván nem gondolták, hogy egy máig tartó kálvária elszenvedői lesznek. A tervek szerint az új (felújított) családi házak nem csak korszerű nyílászárókkal lesznek ellátva, hanem három kW teljesítményű napelemet is szerelnek a tetejükre, amivel a rezsiköltséget tudják majd jelentősen csökkenteni a jellemzően alacsony jövedelemmel rendelkező családos vagy nyugdíjas lakók. A program részeként Csillagpont néven még három további ingatlant felújítottak, hogy közösségi központként működjön.

Az önkormányzat közbeszerzést írt ki, amely első körben eredménytelenül zárult. A másodikban egy Pelaproject Kft. nevű cég nyerte el az öt ház felújításának lehetőségét. Volt ugyan más pályázó is, de mivel nem tudott igazolást bemutatni arról, hogy két, megfelelő gyakorlattal rendelkező felelős műszaki vezetőt is biztosít a munkálatok elvégzéséhez, érvénytelennek minősítették az ajánlatát. A Pelaproject a pályázati kiírás alapján jórészt azzal nyert, hogy meg tudott nevezni két ilyen szakembert, mindkettőjüknek 36 hónapnyi gyakorlatot igazolt – ez volt a minimum, amit teljesíteni kellett.

A pályázatban a felújítással kapcsolatban a következőket írták: „A felújítandó épületek műszaki állapota rossz, szükséges beavatkozások: alapozás megerősítése; falazatjavítások, új falazatok építése, vasbeton koszorú, új fafödém és tető építése, vakolatok, burkolatok, felületképzések felújítása, utólagos talajnedvesség elleni és hőszigetelés; épületgépészeti munkák; épületvillamossági munkák.”

Alvállalkozó nélkül

A Pelaproject az öt épület teljes körű felújítását egyenként 14,8, 17,3, 18,4, 20,09, illetve 26,3 millió forintért vállalta. A közbeszerzésben az is szerepel, hogy a cég alvállalkozó nélkül végzi el a munkát. Ez már akkor is érdekes vállalás volt, mivel az OPTEN céginformációs rendszer szerint a Pelaprojectnek a közbeszerzés elnyerése és a szerződés megkötése idején – 2021 júliusában – mindössze három alkalmazottja volt, és a szám a kivitelezés teljes ideje alatt sem emelkedett soha hat fölé.

A munkák így is elkezdődtek 2022 márciusban. Fadd képviselő-testületében valószínűleg országos szinten is magas az építészek aránya: a hét megválasztott képviselő közül Bordács József jelenlegi polgármester mellett Kákonyi József is szakember. Kákonyi József – immár nyugdíjasként – ezért tartotta fontosnak, hogy saját szemével is végigkövesse a munkálatokat.

Folyamatosan kell javításokat vágezni az elvileg készre átadott épületeken
Folyamatosan kell javításokat vágezni az elvileg készre átadott épületeken

Csakhogy amit látott, az egyáltalán nem nyugtatta meg. „Elég volt kisétálni a felújításokhoz, hogy lássam: szinte semmilyen szakmai feltételnek nem felelnek meg. Az is nyilvánvaló volt, hogy nem szakmunkások, hanem jórészt hozzá nem értő emberek dolgoznak” – mondta a képviselő a Szabad Európának. Ráadásul a(z elvileg) szakmunkát végző segédmunkások méltatlan körülmények között dolgoztak: kezdetben a tulajdonos még egy mobil vécét sem biztosított számukra, csak miután Kákonyi József szóvá tette ezt. Az embereket egyébként Siófokról, Nagykanizsáról, de még Budapestről is naponta ingáztatták.

A nyugdíjas képviselő jelezte aggodalmait az önkormányzat felé, és 2022. június 29-én hivatalosan is megbízták a munkálatok ellenőrzésével. Emiatt hozzáférést kapott a felújítások elektronikus építési naplójához. Július 11-én meg is tette első bejegyzését, ebből következik most egy részlet: „A kivitelezői tevékenységet és a felhasználásra kerülő anyagokat ellenőrizve megállapítom, hogy az eddigi tevékenység nem felel meg a műszaki követelményeknek, a szabványnak és a minőségi előírásoknak. Az eddig végzett munka minősége osztályon aluli, röviden: botrányos. A kármegelőzés, kárenyhítés érdekében azonnali beavatkozás szükséges. (…) A munkavégzés feltételei nem biztosítottak, minden helyszínen káosz uralkodik. (Pl. sehol nincs felvonulási épület, mobil WC biztosítva, az építkezéshez szükséges, a kivitelezéshez biztosítandó villamosenergia- és vízellátás nem megoldott, balesetveszélyes munkaterületek stb.) A tervtől és a költségvetésben leírtaktól, valamint a műszaki leírástól teljesen eltértek, bizonyos munkanemeket elhagytak, az eddigi munkafolyamatokból kiderül, hogy nem is szándékoznak elvégezni. Szerződésmódosítás nem volt. Ez így szerződésszegés!”

Napelemből "díszítő elem"

És hogy hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Térjünk vissza Máriáék házába. Az első, ami már kívülről feltűnik, hogy a „teljes körű felújítás” a tetőt valahogy elkerülte, egyetlen régi cserepet nem cseréltek ki. Igaz, öt napelem virít rajta, de Kákonyi József szerint tíznek kellene lennie. Mondjuk ha tíz lenne, Máriáék azzal is éppen annyira mennének, mintha egyet sem szereltek volna fel: az elektromos hálózat szabvány szerinti felújítása és kiépítése elmaradt ugyanis a házban, így a napelemek egyelőre inkább csak díszítő funkciót látnak el.

Mivel kevés a működőképes konnektor, hosszabbítókkal kell megoldani az áramellátást
Mivel kevés a működőképes konnektor, hosszabbítókkal kell megoldani az áramellátást

Az étkező-előtérbe belépve az tűnik fel, hogy az aljzatbeton egy részét feltörték, hogy egy, az épületbe vezető vízcsövet megjavíthassanak, a felvált lapokat újra cseréljék. Tény, hogy kisebb javításokat azóta is végeznek a Pelaproject képviselői az épületeken, de Kákonyi József szerint rengeteg, korábban elkövetett kivitelezési hibát már így sem fognak tudni kiküszöbölni. Az aljzatbetonnál maradva például: a laikusnak is feltűnik, hogy elmaradt a felszivárgó nedvesség elleni szigetelés. Ennek következménye már látszik is a falakon a padlóhoz közel, illetve a nagyszobában, ahol korábban a parketta púposodott fel a nedvesség miatt.

Fürdőszoba konnektor nélkül

A másik, ami hamar feltűnik, hogy az egész ház furcsán be van kábelezve. A padlón mindenhol vezetékek futnak. Persze ennek is prózai oka van: a beszerelt konnektorok egy részében ugyanis nincs áram: egyszerűen nem húzták ki odáig a vezetékeket. Ezért amikben van, oda elosztókat csatlakoztattak, hogy az „álkonnektoros” helyiségekbe is elvezethessék az elektromosságot. A legrosszabbul a fürdőszoba járt: ott még csak dugalj sincs, egyetlenegy sem.

Így hiába férne el a mosógép, nem ott van, hanem a konyhában – közvetlenül a gázfűtő készülék alatt, aminek szintén a fürdőszobában lenne a helye, de valamiért ide került. De ha már elemeltük tekintetünket a padlótól: hamar feltűnik, hogy több helyiségben penészesek a falak. Ez szintén a nedvesedés miatt van. Az már csak hab a tortán, hogy a fürdőszobát és a konyhát ugyanazokkal a szürke járólapokkal „csempézték”, amiket a padlóhoz is használtak.

Penészes fal
Penészes fal

De a ház még kívülről nézve is tartogat további érdekességeket: a szennyvízcsövet (amelynek az előírások szerint legalább nyolcvan centiméter mélyen a föld alatt kellene futnia) szinte nem fedi talaj. Ráadásul, mint Kákonyi Józseftől megtudjuk, összesen hat stangot (vagyis kanyarulatot) sikerült a „mestereknek” beépíteniük, ami miatt sokkal könnyebben dugulhat majd el. A padlásajtó egy rendes kültéri ajtó. Sándor ezzel kapcsolatban azt mondta, a Pelaproject vezetője arra hivatkozott, hogy bizonyos nyílászárókat „térítésmentesen” használ fel a felújítások során, így keletkeztek ezek a furcsa megoldások.

„Azt azonban nem lehet tudni, valójában honnan származnak ezek az ajtók vagy ablakok. Előfordult olyan is, hogy egy bármelyik barkácsboltban megvásárolható, legolcsóbb kategóriás beltéri ajtót a bolti árnál jóval drágábban számoltak el a költségek között. Elmentem az áruházba, és lefényképeztem azt az ajtót az árcédulával együtt, hogy bizonyítsam, amit állítok, de az önkormányzatot valamiért ez sem érdekelte – mondta Kákonyi József. A hanyag kivitelezésnek vannak kevésbé látványos, de súlyosabb elemei is: Kákonyi József szerint több nyílászáró fölött egyszerűen kihagyták az áthidalók beépítését, legyen szó akár válaszfalakról, akár főfalról, ami viszont már nagyon súlyos szakmai hiba, és statikailag is veszélyessé teheti az épületet. – Már van olyan ház, ahol nem lehet rendesen nyitni-csukni egy ajtót, mert az áthidalás hiánya miatt a fal elkezdte nyomni az ajtókeretet” – mondta a nyugdíjas építész. Szintén balesetveszélyes, hogy a homlokzatra felszerelt villanyóra fedelének egy része hiányzik.

A szürke árnyalatai

Elbúcsúzunk Sándoréktól, és felkeresünk egy újabb „felújított” házat. Ebben Ferenc lakik. Itt is ugyanazok a – bel- és kültéren egyaránt használt – szürke járólapok fogadnak minket. Ferenc rokkantnyugdíjasként a fiával él a meglehetősen tágas, többszobás épületben. (Ferencnek kilenc gyereke van, a házat annak idején szocpolból építették, ma már csak a legfiatalabb lakik otthon.)

Utólagos javítás más árnyalatú járólappal
Utólagos javítás más árnyalatú járólappal

A konyhába lépve érzékelhetjük, hogy a szürkének valóban vannak árnyalatai, egy itt is elvégzett utólagos javítás után ugyanis más tónusú szürkével pótolták a járólapot, így az összkép kissé mozaikos lett. Kevésbé látszanak a nedvesedés jelei a falakon, de a nyílászárók egy része ugyanúgy ismeretlen eredetű. Feltűnőek viszont a csillogó, új gázcsövek, csakhogy ezekkel is van egy kis baj: amikor felszerelték őket a falra, több helyen sikerült belefúrniuk a „mestereknek” a villanyvezetékbe. A napelemek egyelőre szintén csak díszítőelemként szolgálnak a tetőn.

Ferenc háza mellett áll a program részeként készült egyik Csillagpont, vagyis közösségi tér. A homlokzaton több táblát is elhelyeztek. Az egyik azt hirdeti, hogy a falu kétszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Élethelyzetek javítása komplex programmal pályázat keretében. A másik, hogy „Az ingatlanon napelemes rendszer üzemel” – itt sem üzemel –, a harmadik pedig a közösségi tér nyitvatartását hirdeti – a Csillagpont még egyetlen percet sem volt nyitva a nagyközönség előtt.

Intézkedés - másképp

Az épület ablakain benézve az első helyiségnek valószínűleg tényleg szántak valamilyen közösségi funkciót, legalábbis erre utal, hogy a – természetesen szürke járólappal burkolt padlójú – szoba egyik végébe öt darab, itt-ott szakadozott kárpitú széket tettek, velük szembe pedig egy kis asztalt egy másik székkel. A többi helyiségben egyáltalán nincs bútor. Abból az egy szempontból persze jobb is, hogy nem működik a „közösségi tér”, hogy a felújítás során a szennyvízcsöveket nem az épület előtt futó közcsatornára kötötték rá, hanem arra a csőre, amely a régi derítőgödörbe vezet. Csakhogy ezt a csatornázás után betemették, így ha most valaki lehúzná a vécét, egy idő után valószínűleg visszafolyna a szennyvíz.

Kákonyi József (balra) és Ferenc a Csillagpont épülete előtt
Kákonyi József (balra) és Ferenc a Csillagpont épülete előtt

Kákonyi József az e-naplóba tett bejegyzésben azonnali intézkedést kért az önkormányzattól a további károk megelőzése és a már meglévők enyhítése érdekében. Azt is kiemelte, hogy mind az öt felújításnál ugyanezeket az állapotokat tapasztalta. Az önkormányzat gyorsan lépett is: összehívtak egy egyeztetést, amelyen Kákonyi Józsefen kívül az időközben lemondott polgármester, az alpolgármester, a Pelaproject vezetője, a közbeszerzés bonyolítója és a műszaki ellenőr vett részt.

Itt Kákonyi József szerint „csúnya vita” alakult ki, amelyben érdekes módon egyedül maradt a felújítások minőségét érintő kifogásaival. Azonnali intézkedés viszont történt Fülöp János lemondott polgármester és az őt helyettesítő alpolgármester, Bali Ervin részéről: mire Kákonyi József hazaért, már nem tudott belépni az e-naplóba. Onnantól kezdve Kákonyi József körül megfagyott a levegő az önkormányzatban. Bár az építkezéseket még ezek után is látogatta, és dokumentálta a rendellenességeket, a munkások utasításra megpróbálták megakadályozni, hogy bejusson az épületekbe.

"Mondjon le!"

Fülöp János lemondása miatt 2022 szeptemberében időközi polgármester-választást tartottak Faddon. Ezen többek között Kákonyi József, illetve a már említett, szintén építész végzettségű Bordács József is indult; utóbbi nyert. A kapcsolat azonban vele is hamar feszültté vált. „Azt állították, hogy a sértettség beszél belőlem, mert nem nyertem. De egyrészt én már azelőtt jeleztem a problémákat, mielőtt Fülöp Sándor lemondott volna, másrészt bármit, amit mondtam, alá tudtam támasztani” – mondta Kákonyi József.

A helyzet végül odáig fajult, hogy Bordács József egy 2022. szeptemberi testületi ülésen különhatározatot fogadtatott el a képviselőkkel, amelyben lemondásra szólítják fel Kákonyi Józsefet. Az ülésről készült videó szerint a polgármester azzal vádolta őt, hogy „kárt okozott a falunak”. A lemondásra felszólító határozatot mindenki megszavazta. A felújítások ügye egy bizottsági ülésen is napirendre került. „Itt voltam bolsitól, komcsitól kezdve libsiig minden, amit most mondani szokás. Volt, aki likvidálással fenyegetett, és egyéb, félelmet keltő megjegyzések is elhangzottak” – mondta Kákonyi József.

Se működő napalemes rendszer, se nyitva tartás
Se működő napalemes rendszer, se nyitva tartás

A „károkozás” az volt, hogy Kákonyi József végül a Közbeszerzési Hatósághoz fordult. A hatóság megállapította, hogy az önkormányzat és a kivitelező több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt, emiatt 1,95 millió forintra büntették az önkormányzatot, illetve szintén 1,95 millióra a Pelaprojectet. A hatóság megállapította többek között, hogy a kivitelező nem rendelkezett a közbeszerzési pályázathoz szükséges felelősségbiztosítással, de ezt az önkormányzat nem ellenőrizte megfelelően. A Pelaproject nem tudta igazolni, hogy a pályázatában megjelölt két felelős műszaki vezető „ténylegesen részt vett a szerződés teljesítésében”, ennek nincs nyoma az építési naplóban. Kákonyi József szerint a felújítások 11 hónapos időtartama alatt egyáltalán nem lehetett velük találkozni.

A hatóság azt is megállapította, hogy bár a felújításoknak 2022. október 31-re el kellett volna készülniük, ehhez képest december 16-án a Kákonyi József szerint „félkész, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan épületeket szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyva átvette az önkormányzat”. Bár a csúszás már önmagában szerződésszegésnek minősül, az önkormányzat meg sem próbálta a felmerülő kötbérigényét érvényesíteni a kivitelező felé. Az összesen 46 napos késedelem alapján akár tízmilliós nagyságrendű kötbér is járna Faddnak.

Kiszerkesztve

A közbeszerzési hatóság azzal indokolta határozatában a viszonylag alacsony összegű bírságot, hogy a tapasztalt jogsértések miatt akár más hatóságok is vizsgálatot indíthatnak, és ezek döntései lényegesen szigorúbbak lehetnek majd. Az önkormányzat halasztási kérelmet adott be a bírság megfizetésére, de ezt a hatóság 2023. augusztus 31-én elutasította. „A közbeszerzési hatóság természetesen csak a közbeszerzési törvény megsértéseit állapíthatta meg. Azzal sajnos nem foglalkozott a testület, hogy az általam dokumentált hanyag, rossz minőségű vagy elmaradt munkák miatt akár negyven-ötvenmillió forintnyi közpénzt érintő kár is keletkezett” – mondta Kákonyi József.

Itt tart az ügy jelenleg. A lakások állapota még mindig bőven hagy maga után kívánnivalót, a Csillagpontok nem működnek. (Mindennap nyitva kellene lenniük, a programban tanfolyamok szerepeltek a vállalások között, vagy egy, a rászorulók számára kialakított mosoda. Az egyikben Bari Ervin alpolgármester vezet karatefoglalkozásokat, bár a faluban van sportcsarnok.) Kákonyi Józsefet az önkormányzati újság karácsonyi számában a polgármester kiszerkesztette. (Nem először.) „Természetesen voltak és vannak problémáink a súlyos gazdasági válságon felül is, hiszen elég csak Kákonyi József képviselő úr tettére vagy önkormányzatunk volt pénzügyi kollégájának visszaélésére (költségvetési csalás miatt folyik nyomozás egy volt tisztviselő ellen – a szerk.) gondolni” – írta Bordács József, mielőtt mindenkinek békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánt volna.

Kerestük Bordács Józsefet is, válaszát közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG