Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőjobbos tüntetés Romániában a zöld Covid-igazolvány ellen


Kisgyerek maszkban a körhintán egy bukaresti karácsonyi vásárban 2021. december 17-én. Ide is csak zöldigazolvánnyal juthatnak be az emberek
Kisgyerek maszkban a körhintán egy bukaresti karácsonyi vásárban 2021. december 17-én. Ide is csak zöldigazolvánnyal juthatnak be az emberek

Szélsőjobboldali tüntetők százai gyűltek össze kedden Bukarestben, hogy ellenezzék a zöldigazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Ez a hatóságok reményei szerint korlátozná a fertőzés terjedését és megakadályozná az ország egészségügyi rendszerének újabb összeomlását.

Románia a koronavírus-fertőzések és -halálozások legmeredekebb emelkedésével nézett szembe októberben és novemberben, amikor az intenzív osztályokat országszerte túlterhelték a Covid–19-betegek, és a kórházi hullaházakban elfogyott a hely.

A kibontakozó katasztrófára válaszul a hatóságok október végén szigorították a korlátozásokat, és azóta a napi új koronavírusos esetek az augusztusi szintre estek vissza. A hatóságok most olyan módszereket keresnek, amelyekkel megpróbálhatják elkerülni az újabb szomorú vírushullámot – ami miatt most komolyan aggódnak, hiszen Romániában több mint egy tucat embert betegített már meg igazoltan az omikron-vírusvariáns.

Románia új koalíciós kormánya azt a törvényjavaslatot tárgyalja, amely a munkahelyre való belépéskor megköveteli a zöldigazolvány bemutatását. A dokumentum a teljes oltás igazolásával, a koronavírus utáni felépüléssel vagy negatív teszteredménnyel szerezhető meg. Akkor vezetik be, ha három egymást követő héten keresztül nő az esetszám, vagy átlépnek egy bizonyos fertőzési arányt.

Negyvenszázalékos a teljes átoltottság

Románia lakosságának mindössze negyven százaléka, vagyis 7,7 millió ember kapta már meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját. Közülük mintegy kétmillióan vették fel az omikron-változat elleni küzdelemhez szükséges emlékeztető oltást is.

A parlament épülete előtt összegyűlt, többnyire maszk nélküli tüntetők piros-sárga-kék nemzeti zászlókat lengettek, akadályozták a forgalmat, és azt skandálták, hogy „Szabadságot!” Rövid időre káosz alakult ki, amikor többtucatnyian benyomultak a parlament udvarára, és néhányan megpróbáltak bejutni az épületbe is, de a rohamrendőrök megállították őket.

Szerintük alkotmányellenes

A tiltakozáson különböző jobboldali csoportok vettek részt, köztük a parlamentben helyet foglaló nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói. Az eseményről online közvetített videóban az AUR társelnöke. George Simion arra buzdította az embereket, hogy „álljanak ma ki velünk a zöldigazolvány blokkolásáért”, és alkotmányellenesnek nevezte a törvényjavaslatot.

A román egészségügyi minisztérium hétfőn sajtóközleményében úgy vélekedett, hogy a digitális Covid–19-igazolványról szóló törvény elfogadásakor „figyelembe kell venni a közegészségügy érdekeit”, de a „gazdaság megfelelő működését” is.

Több százezren jönnek haza karácsonyra

A téli ünnepekre várhatóan több százezer külföldön élő román tér haza, ami arra késztette a hatóságokat, hogy hétfőtől adatlapot töltessenek ki velük arról, hol fognak tartózkodni, így jobban nyomon tudják követni a fertőzéseket. 24 óra alatt több mint százezer űrlapot kaptak vissza.

Beatrice Mahler, a világjárvány frontvonalában álló bukaresti Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet kórházvezetője az Associated Press hírügynökségnek kedden elmondta, hogy fertőtlenítették a kórtermeket, megjavították az orvosi berendezéseket, felülvizsgálták a lélegeztetőgépeket.

„Ez egy érzékeny és kritikus pillanat – mondta Mahler. – Remélem, hogy a korábbi hullámok tapasztalata felelősségteljessé tesz bennünket (…) és megértjük, hogy a tesztelés kötelező, ha meg akarjuk védeni szeretteinket.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG