Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Személyeskedő vádak, miután Pristina azonosította a banjskai támadás Vučić fiához köthető gyanúsítottját


Koszovói rendőrök járőröznek a Banjska-kolostorhoz vezető úton, a koszovói Zvecsán közelében a lövöldözést követően, 2023. szeptember 26-án
Koszovói rendőrök járőröznek a Banjska-kolostorhoz vezető úton, a koszovói Zvecsán közelében a lövöldözést követően, 2023. szeptember 26-án

Aleksandar Vučić szerb elnök tagadja, hogy fiának bármi köze lenne a múlt hónapban Koszovóban a rendőrök ellen elkövetett, európai bírálatokat kiváltó fegyveres támadáshoz, miután a koszovói hatóságok bemutatták a 25 éves Danilo Vučić egyik közeli ismerősének helyszínen talált iratait.

A koszovói rendőrség még mindig vizsgálja a szeptember 24-én a többségében szerbek lakta, északi Banjska településen történt, állítólag szerb állami támogatással végrehajtott „terroristaakciót”, amelyben mintegy harminc fegyveres támadt koszovói rendőrökre, majd elbarikádozták magukat.

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter október 8-án bemutatta a nyilvánoságnak az egyik szerb támadó személyi igazolványát, akit Danilo Vučić egyik „legközelebbi munkatársának” nevezett, és azt mondta, hogy a nyomozók keresik a szerb elnök fia és a támadás közötti lehetséges kapcsolatot.

Egy koszovói albán rendőr meghalt, egy másik pedig megsebesült, amikor Milan Radoičić vezetésével – a koszovói Szerb Lista nevű párt elnöke, Belgrád szövetségese – egy fegyveres csoport a rendőrökre támadt, majd elbarikádozták magukat a szerb többségű falu kolostorában. A koszovói rendőrök három támadót lelőttek a tűzharcban, a többi szerb fegyveres a Banjska környéki erdőkbe menekült.

Ehhez kapcsolódóan: Elismerte egy koszovói szerb vezető a szerepét a halálos áldozatokat követelő akció szervezésében

Milan Radoičić később azt állította, hogy ő szervezte az akciót, és részt is vett benne. Két napig volt őrizetben Szerbiában, azóta belgrádi lakásában van lakhelyelhagyási tilalom alatt. A koszovói rendőrség fotókat mutatott be, amelyeken felfegyverkezve látható a támadók között.

Sveçla bemutatott helyszínen talált iratokat is, amelyek Milorad Jevtićhez tartoznak, akit úgy mutatott be, mint „Danilo Vučićnak, Aleksandar Vučić szerb elnök fiának egyik legközelebbi munkatársa”. Azt mondta, a dokumentumok bizonyítják, hogy Jevtić „abban a csoportban volt, amely megtámadta a koszovói rendőrséget”. Sveçla szerint Jevtić az utolsó öt koszovói látogatásából négyszer elkísérte a szerb elnök fiát.

„A hatóságoknak és a nyomozásnak kell kiderítenie, hogy Vučićon és a szerb állam magas rangú képviselőin kívül az elnök fia is részt vett-e a banjskai terrortámadás megszervezésében” – mondta Sveçla.

Korábbi cikkünk a témában: Fokozódik a Szerbia és Koszovó közötti feszültség – négyen meghaltak a szerb fegyveresek és a koszovói rendőrség összecsapásában

Vučić elnök tagadta a fia érintettségére vonatkozó feltételezéseket, és név szerint támadta Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, gyávának nevezve, amiért „célba vette” a családját.

„Danilónak természetesen semmi köze sincs semmihez, kivéve, hogy szereti Szerbiát és részét, Koszovót és Metóhiát az ENSZ alapokmányának megfelelően” – írta a szerb elnök.

Szerbia elutasítja egykori tartománya szuverenitását, amelyet Koszovónak és Metóhiának nevez, amióta Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, amit ma már több mint száz ország elismert, köztük Magyarország.

Danilo Vučićot a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban álló szerb ultranacionalistákkal együtt fotózták le, ami arra késztette Vučić elnököt, hogy fia védelmére keljen és a sajtót támadja, amiért beleavatkoznak a családi életébe.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszelbe hívták Szerbia és Koszovó vezetőit a nyílt konfliktus kiújulásának megelőzése érdekében

Júliusban a szerb védelmi miniszter azzal vádolta a koszovói hatóságokat, hogy fegyverrel próbálták megalázni a fiatalabb Vučićot, amikor megállították autóját, amellyel a szerb nemzeti büszkeség részét képező, XIV. századi koszovói csata megemlékezésére tartott.

Vučić elnök újra felhozta a júniusi incidenst, és azzal vádolta meg Kurtit, hogy a lányát is inzultálták.

Megismételte azt a vádat, amelyet nem sokkal a szeptember 24-i incidens után fogalmazott meg, mondván, hogy Kurti és kormányának politikája „gyilkolja és terrorizálja a szerb népet”.

Kurti, Sveçla és Vjosa Osmani koszovói elnök azt állítja, hogy a szerb állam is benne volt a banjskai támadásban – a vádat Vučić határozottan tagadja.

Korábbi cikkünk a témában: Érvénytelen választás, felbujtott bűnbandák – Koszovó és Szerbia egymást okolja a feszültségekért

Miközben megnőtt a feszültségekkel teli balkáni szomszédok közötti eszkalációtól való félelem, a nyugati tisztviselők október elején üdvözölték Szerbia ígéretét, hogy csökkenti katonai jelenlétét a határ közelében, ugyanakkor megerősítették a NATO KFOR koszovói békefenntartó misszióját.

Májusban KFOR-katonák tucatjai, köztük magyar katonák is megsebesültek a koszovói szerbek lakta területen tartott választások után, amelyet a helyi szerbek bojkottáltak, ezért albán polgármestert választottak meg, akit viszont a szerbek nem engedtek munkába állni, amiből halálos áldozatokkal járó, fegyveres összetűzések alakultak ki.

Sveçla október 8-án azt mondta, hogy Jevtić, a szerb elnök fiának közvetlen munkatársa is azok között volt, akik elkövették a májusi erőszakos cselekményeket, amelyek arra késztették Pristinát, hogy betiltsa az Északi Brigád és a Polgári Védelem nevű szerb csoportot.

A szerb–koszovói kapcsolatok normalizálásáról szóló, az EU közvetítésével folytatott tárgyalások több mint egy évtizede holtpontra jutottak. Úgy tűnik, Vučić és Kurti között még feszültebbé vált a viszony, amióta az EU tisztviselői áttörésnek nevezték februárban kölcsönösen megígért kötelezettségvállalásaikat.

XS
SM
MD
LG