Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elismerte egy koszovói szerb vezető a szerepét a halálos áldozatokat követelő akció szervezésében


Milan Radoičić
Milan Radoičić

Milan Radoičić ügyvédje útján közölte, hogy ő személyesen tett meg minden logisztikai előkészületet az előző heti koszovói fegyveres akció kapcsán, amely végül négy ember halálával járt.

A Szerb Lista nevű kisebbségi koszovói párt alelnöke elismerte, hogy részt vett az akció szervezésében, amely múlt vasárnap fegyveres összecsapásokba torkollott egy kolostornál Banjska településen a szerb nemzetiségű támadók és a helyi rendőrök között.

Arról számolt be, hogy „ő személyesen tett meg minden logisztikai előkészületet”, azonban leszögezte, hogy a belgrádi kormánynak nem volt tudomása minderről.

Radoičić kijelentette, hogy célja a szerbek ellenállásra buzdítása volt az Albin Kurti koszovói kormányfő vezette rezsim „terrorjával” szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Házkutatások Koszovóban a szerb kolostor elleni gyilkos támadás után

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön megerősítette, hogy a férfi Szerbiában tartózkodik, továbbá tagadta, hogy országának köze lett volna az akcióhoz, amelyet szavai szerint koszovói szerbek hajtottak végre, akik „nem akarták tovább elviselni a terrort”.

Hozzátette, hogy Radoičićet ki fogják hallgatni az illetékes szervek Szerbiában. „Szabadságharcosnak tekinti magát, soha nem hagyta cserben bajtársait, és soha nem is fogja, de vannak dolgok és kérdések, amelyekre válaszolnia kell” – mondta.

A koszovói hatóságok már napokkal ezelőtt megvádolták a Szerb Lista alelnökét azzal, hogy ő szervezte az akciót, amelyben részt is vett. Kitértek arra is, hogy legalább hat feltételezett elkövető a szomszédos Szerbiába menekült, és az érintett személyek kiadására szólította fel Belgrádot.

Mintegy harminc ember támadta meg a banjskai szerb ortodox épületegyüttest katonai egyenruhához hasonló öltözetben szeptember 24-én, és tűzharcba keveredtek a koszovói rendőrökkel.

Három támadó és egy rendőr meghalt. A meggyilkolt rendőr tiszteletére gyásznapot hirdettek.

Szerbia nem ismeri el Koszovó 2008-ban kihirdetett függetlenségét, és gyakran törnek ki konfliktusok olyan dolgok miatt, mint például a rendszámok regisztrációja és az önkormányzati választások.

Egyes megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy a támadást hamis zászló alatt követték el, azzal a céllal, hogy felháborodást keltsenek Szerbiában.

Az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője arra szólította fel Koszovót és Szerbiát egyaránt, hogy vegyék elejét a feszültség fokozódásának.

Nyugati tisztviselők közvetítésével tárgyalások folynak Szerbia és Koszovó között, annak az évtizedes diplomáciai erőfeszítésnek a részeként, amely a formális kapcsolatokat erőlteti, és próbálja begyógyítani a kilencvenes években a Jugoszlávia felbomlását követő háborúk sebeit.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint húsz magyar békefenntartó katona sérült meg Koszovóban, hét súlyosan

Májusban és júniusban Kurti figyelmen kívül hagyta a kívülről érkező figyelmeztetéseket, és megpróbált erőszakkal beiktatni négy polgármestert a többnyire szerbek lakta északi településeken a bojkottált időközi választások után, hogy betöltse a szerb tiltakozások nyomán megüresedett posztokat.

Az ebből eredő feszültség erőszakba torkollt, amelyben több tucat NATO-békefenntartó és néhány szerb tüntető is megsebesült.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG