Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szemmel láthatók az orosz veszteségek a felszabadított Limanban


Egy ukrán katona haját vágják az erdőben a visszafoglalt Liman mellett 2022. október 3-án
Egy ukrán katona haját vágják az erdőben a visszafoglalt Liman mellett 2022. október 3-án

Orosz katonák holttestei hevernek egy kulcsfontosságú kelet-ukrajnai város utcáin kedden, bajtársaik visszavonulása után. A meghátrálás Moszkva legutóbbi vereségét jelenti még akkor is, ha az orosz parlament felsőháza kedden rábólintott az ukrán régiók annektálására.

Az orosz csapatok a hétvégén vonultak vissza Limanból, elkerülendő, hogy az ukrán erők bekerítsék őket. A város felszabadítása kulcsfontosságú helyzeti előnyt biztosított Ukrajnának ahhoz, hogy offenzívájával mélyen behatoljon az oroszok kezén lévő területekre.

Az ukrán hadsereg összegyűjtötte katonái holttestét az ádáz harcok után, amelyek Limanért, a kulcsfontosságú logisztikai és szállítási csomópontért folytak, de az oroszokét még nem vitte el.

„Harcolunk a földünkért, a gyermekeinkért, azért, hogy a népünk jobban élhessen, de ennek nagyon nagy ára van” – mondta egy ukrán katona, akinek Rud a fedőneve.

Hónapokig víz és villany nélkül

Liman lakói a pincékből jöttek elő, ahol a városért vívott csata során rejtőztek, és tábortüzet gyújtottak a főzéshez. A városban május óta nincs víz, villany és gáz.

A 85 éves Valentina Kuzmicsna egy közeli robbanásról beszél.

„Az előszobában álltam, körülbelül öt méterre, amikor dörrenést hallottam – mondja. – Az Isten bocsássa meg, most nem hallok jól.”

Az orosz erők kedden újabb rakétacsapásokat intéztek ukrán városok ellen, miközben az ukránok keleten és délen folytatták ellentámadásaikat.

Több rakéta is eltalálta Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot, rombolva az infrastruktúrát és áramkimaradásokat okozva. Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó közölte, hogy egy ember meghalt, és legalább két másik, köztük egy kilencéves kislány megsebesült.

Délen négy civil megsérült, amikor orosz rakéták csapódtak be Nikopol városában.

Miután visszaszerezték az irányítást Liman felett a donyecki régióban, az ukrán erők keletebbre nyomultak, és akár a szomszédos Luhanszk megye határáig is eljuthattak Kreminna felé haladva – közölte a washingtoni székhelyű Hadtanulmányi Intézet a harci helyzetről közzétett legfrissebb elemzésében.

Hétfőn is jelentős eredményeket értek el délen az ukrán erők, felhúzták a zászlót Arhanhelszke, Miroljubivka, Krescsenivka, Mihalivka és Novovoroncovka faluban.

Még nem tudni, hol lesznek a határok

Az ukránok annak ellenére is sikereket értek el keleten és délen, hogy Oroszország bekebelezett négy ukrán megyét, ahol harcok folynak.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács kedden megszavazta azokat a szerződéseket, amelyek Oroszország részévé teszik a keleti Donyeck és Luhanszk, valamint a déli Herszon és Zaporizzsja megyét.

Az alsóház gyorsan ráütötte a pecsétet a csatlakozási szerződésekre a Kreml által szervezett múlt heti annektálási „népszavazások” után, amelyeket Ukrajna és nyugati szövetségesei egyaránt törvénytelennek és elcsaltnak minősítettek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan gyorsan jóváhagyja az annektálási szerződéseket.

Oroszország lépései az ukrán megyék beolvasztására olyan elhamarkodottak voltak, hogy még a bekebelezendő területek pontos határai sem világosak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn közölte, hogy Donyeck és Luhanszk ugyanazokkal a közigazgatási határokkal csatlakozik Oroszországhoz, amelyek azelőtt léteztek, hogy 2014-ben a konfliktus kirobbant az oroszbarát szakadárok és az ukrán erők között. Azt mondta, Zaporizzsja és Herszon határairól még nem döntöttek.

Egy magas rangú orosz képviselő azonban más megközelítést képvisel. Pavel Kraseninnikov azt mondta, hogy Zaporizzsját „közigazgatási határain belül” fogják beolvasztani, vagyis Moszkva azt tervezi, hogy annektálja a megye még Kijev ellenőrzése alatt álló részeit. Közölte, hogy Herszonra is hasonló logika vonatkozik majd, de Oroszország a szomszédos Mikolajiv megyéből is magához von két olyan körzetet, amelyek jelenleg orosz megszállás alatt állnak.

Ukrán harckocsizók elfoglalták a Harkiv melletti „Moszkvát”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:07 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG