Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna átvette az ellenőrzést a stratégiai fontosságú Liman felett


Ukrán katonák a felszabadított Limant jelző táblánál 2022. október 2-án
Ukrán katonák a felszabadított Limant jelző táblánál 2022. október 2-án

Az ukrán elnök bejelentette a keleti Donyeck régióban található város teljes visszafoglalását, miután az orosz katonák hétvégén kivonultak onnan.

Volodimir Zelenszkij azt mondta vasárnap délutáni friss videójában: „12:30 van, Liman teljesen tiszta, köszönhetően katonáinknak. Dicsőség Ukrajnának!”

Az inváziós erők kiszorítása a stratégiai fontosságú Limanból az utóbbi hetek legnagyobb harci sikere, miután az ukrán hadsereg az északi Harkiv régióban meglepetésre rövid idő alatt jelentős területeket foglalt vissza az ellentámadás szeptember eleji megindítását követően.

A mintegy húszezres lakosságú város fontos vasúti és közúti logisztikai csomópont, amelyet az ukrán hadvezetés elemzők szerint további keleti előrenyomulásra használhat fel.

Limanban heves harcok folytak napokig, mígnem az ukránok fokozatosan szinte teljesen bekerítették az ott állomásozó nagyjából ötezer orosz katonát.

A moszkvai védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy ennek veszélye miatt kivonják egységeiket a területről.

Meg nem erősített jelentések szerint az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek, sokan hadifogságba estek.

Az ukránok szerint az orosz katonák civilnek öltözve menekültek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

A történtek kínos helyzetbe hozzák Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki mindössze egy nappal korábban jelentette be a négy, részlegesen megszállt ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja annektálását. Ezt Ukrajna és a Nyugat is egységesen elítélte és törvénytelennek nevezte.

Ramzan Kadirov, az oroszországi csecsenföldi régió vezetője kijelentette, hogy fontolóra kellene venni kisebb atombombák bevetését Ukrajnában. A Putyin szövetségesének számító hadúr élesen bírálta Liman elvesztése miatt az orosz hadsereg vezetését, és úgy vélekedett, hogy itt az ideje, hogy bevessenek minden rendelkezésre álló fegyvert.

„Nem tudom, hogy miről számol be a védelmi minisztérium a legfelsőbb parancsnoknak, de személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedésekre van szükség, ideértve a statárium bevezetését a határ menti régiókban és a kis hatóerejű atomfegyverek bevetését” – hangsúlyozta.

Az ukrajnai megyék elcsatolásáról szóló bejelentés a konfliktus jelentős eszkalációját jelenti, ami szakértők szerint még reménytelenebbé tette a tárgyalásos rendezést. Kijev leszögezte, hogy addig nem hajlandó tárgyalni Moszkvával, amíg Putyin van hatalmon.

A még 2014-ben bekebelezett, nemzetközi jogilag szintén Ukrajnához tartozó Krím félszigettel együtt Oroszország így már a szomszédos ország területének nagyjából húsz százalékát bekebelezte.

A déli Herszon régióban is folyik az ukrán ellenoffenzíva, ez azonban eddig nem járt olyan látványos eredményekkel, mint Harkivban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG