Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szentkirályi Alexandrát szeretné főpolgármester-jelöltnek a Fidesz


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszél a Kormányinfón 2023. november 9-én
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszél a Kormányinfón 2023. november 9-én

Szentkirályi Alexandrát szavazta meg ellenszavazat nélkül a Fidesz fővárosi választmánya a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének. Ezzel borítékolhatóan ő lesz a jelöltjük a posztra, bár hivatalosan a végső döntést a Fidesz országos választmánya hozza majd meg.

A Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát javasolta a pártszövetség főpolgármester-jelöltjének – írja a Telex. Így nagy valószínűséggel ő lesz a jelölt, noha hivatalosan a Fidesz országos választmánya dönt majd ebben a kérdésben.

Az eddig megismerhető hivatalos jelöltek:

  • Karácsony Gergely hivatalban lévő főpolgármester, akit jelenleg a Momentum–DK–Párbeszéd–MSZP pártcsoport is támogat,
  • Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok jelöltje és
  • Grundtner András, a Mi Hazánk párt jelöltje.

A Fidelitasból egyből berobbant

Szentkirályi Alexandra asszonynevén Szalay-Bobrovniczky Alexandraként is szerepel, ugyanis a férje a jelenlegi honvédelmi miniszter, a korábbi századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A jelenleg 36 éves Szentkirályi Alexandra még az egyetemet sem fejezte be, de már komoly vezető pozíciókat ért el állami kinevezések révén. 2007–2010 között a Fidelitas budavári csoportelnöke volt, 2010-től viszont már a fővárosi önkormányzatban lett fideszes képviselő. 2010–2012 között a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., 2010 és 2012 között pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt. 2012-től a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti igazgatósági tagja (BLSZ), 2011-től 2014-ig a BKK Közút Zrt. felügyelőbizottságának elnöke volt.

2014-től, Tarlós István alatt főpolgármester-helyettesnek is kinevezték. 2015-ben derült ki, hogy akkor még nem volt diplomája, az akkor 28 éves politikusnak hiányoztak az államvizsgái. Azóta teljesítette, így végzett jogásznak állíthatja magát, diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte meg.

2019-ben Tarlós István vesztett a főpolgármesteri választáson, így Szentkirályi Alexandra 2020-tól kormányszóvivőként folytatta karrierjét, jelenleg is ebben a pozícióban dolgozik.

Szentkirályi Alexandra lehetséges fideszes főpolgármester-jelöltségéről tavaly óta egyre többet lehetett hallani, a politikus azonban eddig elhárította az erre vonatkozó kérdéseket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG