Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodott a Párbeszéd és a DK, újra Karácsony Gergelyt jelölik főpolgármesternek


Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án
Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án

Választási megállapodást kötött a Párbeszéd – Zöldek és a Demokratikus Koalíció, többek között közösen indítják a hivatalban lévő főpolgármestert és a polgármestereket a jövő évi választásokon az egész országban.

A két párt közleménye alapján országos választási megállapodást kötött a Párbeszéd – Zöldek és a Demokratikus Koalíció.

Ez alapján közösen indítják a hivatalban lévő polgármestereket az egész országban. Ez azt is jelenti, hogy

újra Karácsony Gergely fog indulni a főpolgármesteri posztért.

Emellett lesznek más közös jelöltjeik is, de róluk nem adtak több tájékoztatást. A megállapodás része, hogy a DK elfogadta a Párbeszéd 14 pontos Zöld minimum programját is.

Jobbik: Brenner Koloman
A Jobbik pár napja jelentette be, hogy Brenner Koloman személyében önálló jelöltet indít Budapesten. Az önálló jelölt nem tekinthető érdemi kihívónak Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója szerint. Hann a HVG-nek beszélt nemrég arról, hogy a Jobbik Budapesten „alig látható”, támogatóinak aránya az egy-két százalékot sem mindig éri el.

Bár hivatalosan nem álltak be egyelőre Karácsony Gergely jelöltsége mögé, valószínűtlennek tűnik, hogy az MSZP vagy a Momentum saját jelölttel próbálná megosztani a fővárosi szavazatokat.

A DK mostani közleményében azt is bejelentette, hogy hasonló megállapodást kötöttek az MSZP-vel, azaz a két párthoz tartozó, hivatalban lévő polgármestereket indítják újból az egész országban, és lesznek más közös jelöltjeik is.

A Kutyapárt is indít polgármesterjelölteket
A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt főpolgármester-jelöltet önállóan nem állít, de 11 helyen már biztosan indulnak jövőre az önkormányzati választáson, köztük van három polgármesterjelölt is: Sándor Balázs (Ajka), Nagy Dávid (Budapest, IV. kerület), Kovács Gergely (Budapest, XII. kerület).

Karácsony Gergely főpolgármester legutóbb arról beszélt a Szabad Európának, hogy heteken belül kész a fővárosi ellenzéki megállapodás, arra készül, hogy Budapest főpolgármestere marad. Részletesen beszélt elképzeléseiről a Szabad Európának adott videóinterjúban, amelyet megnézhet, meghallgathat itt:

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG